Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Естрагон за леко дишане и здрав сън

Естрагон за леко дишане и здрав сън

Естрагон

Липсата на сън може да се отрази и на фигурата ни, сочат резултати от проучване. Учени са установили, че непълноценната почивка увеличава нивата на хормони, които са свързани с напълняването.

Хубавият сън през нощта е изключително важен, за да бъдем здрави и да можем да извършваме ежедневните си задължения. Понякога от напрежението събрано през деня ни е много трудно да заспим и да си отпочинем. В такава ситуация има няколко варианта, които можем да опитаме.

Можете да се доверите на различни таблетки, които да си купите от аптеката - те ще ви помагат в заспиването, но всички имат някакви странични ефекти. За разлика от тях, чаша топъл чай от естрагон може да ви донесе единствено ползи.

Необходимо е да сложите 1–2 ч.л. от билката в 2 ч.ч. вода. Варете сместа пет минути и после оставете около 30- 40 минути настрани от котлона.

След като поизстине, прецедете и изпийте преди сън. Желателно е така приготвеният чай да не бъде подслаждан с мед или захар.

Сух Естрагон

Естрагонът помага и при други здравословни проблеми – облекчава зъбобол, регулира месечния цикъл при жените, усилва апетита, нормализира киселинността на стомашния сок, улеснява дишането и др.

Отвара можете да си направите с 1 ч.л. от билката, която да сложите в 250 мл вряща вода. Похлупете и оставете за десетина минути. После прецедете и пийте отварата леко топла, задължително преди храна.

Компреси от отварата от естрагон помагат при ишиас, ревматизъм и отоци. Отварата от билката се препоръчва и срещу лош дъх – достатъчно е да се жабурите с нея.

Естрагонът помага и за изхвърляне на токсините от тялото. Билката не е подходяща за използване от бременни жени. Естрагонът често се препоръчва на хора, които страдат от високо кръвно налягане – той може да замести употребата на солта.

Естрагонът, известен и под името тарос, често се използва и в кулинарията – дори може би е доста по-популярен като подправка, отколкото като билка. Подхожда на ястия с месо или безмесни гозби. Широко се използва в египетската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest