Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Страничните ефекти от приема на сорбитол

Страничните ефекти от приема на сорбитол

Страничните ефекти от приема на сорбитол

Днес сме привилегировани изключително много от факта, че можем да си купим практически всичко и да задоволим душата си на гурме любител. Разбира се, че това си има и своите негативни страни, като например това че неправилното използване на някои добавки може да доведе до редица здравословни проблеми. В това число влизат и вещества като сорбитол (Е420).

В началото сорбитолът е бил употребяван само в ролята си на подсладител, но с времето спектърът на употребата им започва да се разширява много. Към днешна дата сорбитол се използват в:

- В сладкарската промишленост като подсладител;

- Във фармакологията - добавя се към таблетки, сиропи, слабителни;

- В хранително-вкусовата промишленост;

Сорбитол

- В производството на диетични храни;

- В козметологията - при създаване на кремове и други продукти.

Много често сорбитол се ползва в хранително-вкусовата промишленост, тъй като имат много висока способност да задържат влагата. Спомагат за подобряването на вкуса и увеличаването на срока на съхранение на продуктите.

Във фармакологията веществото се използва, за да подобри вкуса на медикаментите, да засили действието на слабителните препарати, а също така да придадат на лекарството необходимата консистенция.

Сорбитолът имат и отлични абсорбционни свойства, като именно затова се ползват често и при производството на пастите за зъби, маските за лице или душ геловете.

Какви са ползите от сорбитол?

Този подсладител се усвоява напълно от храносмилателната система на човека и в същото време е много хранителен. Освен това употребата му намалява разхода на организма на витамините от група В и по-специално на биотина (В7 или Н). Добавянето на сорбитол към диетата подобрява чревната микрофлора. Подсладителят има силно слабително действие, спомагайки при това за бързото и ефективно пречистване на организма.

сорбитол се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт:

- Холецистит;

- Колит;

- Хиповолемия.

Страничните ефекти от приема на сорбитол

Вредите от сорбитола не са тайна за никого отдавна. Сорбитол причиняват голям брой странични ефекти като:

Страничните ефекти от сорбитол

- Гадене;

- Диария;

- Дискомфорт в долната част на корема;

- Задържане на урина;

- Тахикардия;

- Втрисане;

- Ринит;

- Повръщане.

Ето защо е нежелателно да подслаждате вашите напитки всеки ден с този подсладител. Преди да решите да правите това, трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, за да може той да определи дали това е оправдано и дали сорбитолова захар ще донесе полза за здравето ви в конкретния случай. Също така е важно да знаете, че високите дози сорбитол могат да повлияят негативно на организма, включително да причинят:

- Нарушения на стомашно-чревния тракт;

- Невропатия;

- Диабетна ретинопатия

Ето защо сорбитол трябва да се приема с голямо внимание и да се следи реакцията на организма. Те не трябва да се приемат при следните заболявания:

- Синдром на раздразненото черво;

- Непоносимост към фруктоза;

- Асцит;

- Холелитиаза (жлъчнокаменна болест).

Опасността се крие във факта, че този подсладител има по-слабо изразен вкус от захарта. Затова хората често добавят няколко лъжици към чая или кафето си наведнъж, а в резултат на това надвишават разрешената дневна доза и получават много допълнителни калории. Все още не са установени проблеми със съвместимостта на сорбитол с други препарати.

Именно поради всички тези факти е важно да сте особено внимателни при приема на храни, в чийто състав влиза това вещество. В случай на предозиране със сорбитол, вредата от този подсладител засяга преди всичко работата на стомашно-чревния тракт и провокира метеоризъм, диария, повръщане, силна слабост, болка в коремната област. Често причинява и замаяност.

Нежелателно е да се използва ежедневно, а дневната доза сорбитол не трябва да надвишава 30-40 грама за възрастен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest