Сорбитолът е заместител на захарта. Можете да се срещнете и под скромното наименование Е420, но и като хексанхексол. Представлява висш алкохол със сладък вкус, получен от глюкоза.
За да бъде намалено количеството на захарта в даден продукт, производителите често я заменят с различи подсладители. Те са любими на пазещите диети, тъй като имат в пъти по-ниско съдържание на калории, а у не увреждат зъбите.
Има овлажняващо свойства и намира приложение в месопреработването. Но положителните му черти спират до тук.
Подстадителят сорбитол – Е420 има идентична и по-голяма от захарта сладост и се използва като заместител в същите количества в храните.
Той се отнася към стабилизаторите, които се добавят в хранителните продукти за запазване на консистенцията и вискозитета им. Свойствата му се доближават до тези на пектин.
Е420 се употребява избирателно в медикаменти, тъй като има способността да променя свойствата на лекарствата. Възможно е те да придобият токсични свойства. В САЩ сорбитолът дори се отнася към опасните за човека и човешкото здраве вещества.
Не е разрешен за детски и бебешки храни, тъй като може да предизвика стомашни смущения, както и обриви, ако детето е алергично.
При по-големи количества при възрастни индивиди може да доведе до дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт и засилено образуване на газове. Възможно е да подейства и като разхлабително.
Дозата, допустима за денонощие, с която организмът може да се справи, е 50 гр. от веществото.
Други отрицателни последици, които могат да сполетят употребяващите сорбитола, са раздразнение на лигавиците в организма, както и неблагоприятни въздействия върху зрителните органи.
При продължителен прием на добавката количеството на Е420 се натрупва в организма и може да доведе до диабетна ретинопатия и увреждане на клетъчните функции в организма.
Хранителната добавка масово се употребява в сладкарското производство и най-вече при това на диетични храни. Сорбитолът се използва и като заместител на захарта при диабетиците.
Коментари