Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Здравословни ползи от приема на Кудзу

Здравословни ползи от приема на Кудзу

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
16272k
Здравословни ползи от приема на Кудзу
Снимка: mariastone / pixabay.com

Кудзу е растение от род Pueraria, семейство бобови. По външния си вид отчасти наподобява бръшлян с много гъста корона, който расте бързо и агресивно. Затова растението е известно като лозата Кудзу.

Поради факта, че растението се смятало за плевел, то практически не се използвало в медицината в Европа и Съединените щати. Китайците обаче бързо открили, че има лечебни свойства. В същото време са полезни не само листата, но и коренът и съцветията Кудзу.

Кудзу при метаболитен синдром

Ако се борите с метаболитен синдром, който включва много здравословни проблеми: високо кръвно налягане, висок холестерол, инсулинова резистентност, тогава може би трябва да включите това растение във вашата диета. Екстрактът от корен на Кудзу съдържа изофлавони, които намаляват всички тези показатели.

Корен Кудзу

Кудзу е полезен за жени в менопауза

Постепенно свиквате със симптомите на менопаузата и все още изпитвате дискомфорт поради хормонални промени? Кудзу може да подобри състоянието ви. Не е тайна, че изофлавоните са в състояние да регулират хормоните, като по този начин помагат в борбата с дискомфорта по време на ПМС и менопауза.

Кудзу регулира глюкозата

Учените твърдят, че коренът на Кудзу може да повлияе на кръвната захар. Пуераринът - изофлавон, съдържащ се в това растение, помага на глюкозата да не остава в мастните клетки и кръвоносните съдове, а да се разпространи в други части на тялото, където наистина е необходима, като например мускулите.

Кудзу помага срещу алкохолизъм

Това е едно от най-известните ползи за здравето на корена Кудзу. В древен Китай растението първоначално е използвано точно за тази цел. Разбира се, според изследванията като цяло растението не намалява жаждата за алкохол и не е най-добрият помощник в борбата с лошия навик, но малки проучвания показват, че хората, които злоупотребяват с алкохол, са започнали да пият много по-малко от обикновено.

Лозата Кудзу
Снимка: peakpx.com

Учените са скептични, защото не е ясно защо и как работи. Въпреки това се смята, че Кудзу ускорява притока на кръв, което ви позволява да усетите ефекта на алкохола по-бързо. Ето защо хората спират да пият по-рано. Смята се също, че Кудзу минимизира симптомите на махмурлук (главоболие, гадене и повръщане).

Лозата Кудзу срещу възпаления

Кудзу, подобно на много други растения, има противовъзпалителни свойства, тъй като съдържа изоориентин, вещество от категорията на флавоноидите.

Повечето изследвания показват, че екстрактът от корен на Kудзу и добавките могат действително да подобрят качеството на живота на хората. Важно е обаче да разберете, че не си струва сами да предписвате това или онова лечение - първо се консултирайте със специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest