Изофлавоните са вещества от групата на растителните естрогени – фитоестрогени. Те имат подобно действие на женските полови хормони, но не са стероиди. Изофлавоните действат и като естрогени и като антиестрогени. Те са с най-мощно действие сред растителните естрогени.
Ползи от изофлавони
Изофлавоните имат редица ползи. Те действат като антиоксиданти и антиканцерогени, укрепват имунната система. Изофлавоните действат като естрогени, защото са с естрогенподобно действие, а като антиестрогени, защото се конкурират с ендогенния естроген за естрогеновите рецептори и след свързването с тях действат като антиестрогени.
Благодарение на всички тези действия, изофлавоните играят много важна роля в профилактиката на сърдечно-съдови заболявания; облекчават симптомите при менопауза; предотвратяват развитието на остеопороза и някои ракови заболявания.
Отдавна на учените е направило впечатление, че населението от азиатските страни по-рядко боледува от сърдечни проблеми, някои видове рак, а симптомите на менопауза при жените са много по-леки.
Става ясно, че причината е консумацията на соеви изофлавони. Изофлавоните подкрепят поддържането на функционални нива естроген при жените над 40-годишна възраст. Те подпомагат естествения хормонален баланс по време и след менопаузата.
В периода на менопауза яйчниковата хормонална функция постепенно угасва и се понижава нивото на естрогените в кръвта.
Това понижаване се свързва с редица неприятни симптоми като топли вълни, напрегнатост, сърцебиене, променливо настроение и др.
В азиатските страни, където консумацията на соя е много по-голяма, симптомите са много по-слаби, а в Япония терминът топли вълни практически не съществува.
Изофлавоните понижават нивото на общия холестерол и триглицеридите в кръвта, подобряват еластичността на артериите.
Източници на изофлавони
Най-мощният източник на природни изофлавони е соята. Сериозно натрупване на изофлавони се установява в зърната, плодовете, шушулките, корените и листата на растенията. Богати на изофлавони са ръж, пшеница, боб, леща, царевица, нахут.
Соевите изофлавони са слаби естрогени и от тях най-значими за здравето на човек са генистен и даидзен. Част от тези два ценни изофлавони се намират в свободно състояние в соевите зърна, а друга част са свързани с глюкоза.
В соевите храни концентрацията на изофлавони е висока, достигайки 3 мг/г. Съотношенията и количествата на основните два вида изофлавони варират, но всички соеви продукти като соево мляко, тофу, мисо и темпе са много богат източник. Изофлавоните са относително стабилни вещества и не се разрушават при готвене.
Добавки с изофлавони
На пазара се предлагат редица добавки със соеви изофлавони. Трябва да се пият така, както е указано на опаковката. Тези добавки не се препоръчват на бременни, кърмачки и деца.
Препоръчителната дневна доза не бива да се превишава, за да се избегнат нежелани странични ефекти. В повечето случаи препоръчителна дневна доза е 2000 мг.
Вреди от изофлавони
Мненията на различните учени за влиянието на фитоестрогените, в частност изофлавоните са противоречиви. Някои от тях са на мнение, че прекомерната употреба на растителни хормони сериозно може да навреди на здравето на жените.
Учените предупреждават жените да не прекаляват с прием на соеви продукти, защото прекалено голямото количество на естроген в организма увеличава риска от появата на рак на гърдата.
Все още е спорно твърдението, че изофлавоните могат да стимулират растежа на вече съществуващи естроген-чувствителни тумори на гърдата.
Коментари