Като че ли в последните години почти всяка наша любима храна се оказа опасна за нашето здраве. При това не само ако прекаляваме с нея, а по принцип. За съжаление, това твърдение не е далеч от истината. Виновник за превръщането на кулинарните изкушения в опасни за здравето са ГМО продуктите, които се влагат при производството на храните.
Подобна е ситуацията и при шоколадите. Макар и на хартия те да са полезни в много отношения за нашето здраве, на практика заради опасния соев лецитин (Е322) шоколадите имат изключително опасно влияние върху главния ни мозък и щитовидната железа.
Соевият лецитин е на практика остатъчен продукт при производството на соево масло и брашно. В световен мащаб 85 процента от произвежданата соя е ГМО продукт. Соята е бедна на протеин, а поради вредните съставки в неестествения продукт се потиска усвояването на белтъчините. Така честата консумация на ГМО соята води до дефицит на белтъчини в организма.
Това от своя страна води до неспособност на тялото ни да усвоява и аминокиселини – изключително необходими за функционирането на главния мозък. Изследвания на учени от Хавайския университет са установили, че съдържащите се в соевия лецитин изофлавони буквално рушат щитовидната железа.
Това според експертите е и причината за все по-честите сред подрастващите автоимунни заболявания, като колагеноза и нефрит. Проучванията по категоричен начин са доказали, че децата, които са хранени като малки със соево мляко, най-често развиват диабет, дори и да няма подобни случаи в семействата им.
Британският департамент по здравеопазване предупреждава, че изофлавоните в соята са опасни за децата и бременните жени. Американски и английски учени окончателно установиха, че изофлавоните оказват антиестрогенно действие и влияят на менопаузата и пречат на организма да усвоява важни минерали като магнезий, кадмий, желязо и цинк.
Още по-страшна е констатацията на Хавайския университет, че соевият лецитин буквално изсушава главния мозък и води до слабоумие. Това се дължи на съдържащите се в него фитоeстрогени, които намаляват активността на мозъчната кора. Много страни вече забраниха консумацията на соев лецитин за деца и бременни.
Точно и по тези причини много експерти съветват да четем внимателно опаковките на шоколадите, които купуваме, и да избягваме такива продукти, които съдържат соев лецитин или Е322.
Коментари