Един от най-важните, но и най-податливи на наранявания органи е щитовидната жлеза. Нейното функциониране би могло да се наруши дори от консумирането на определени хранителни продукти. Ето 6 храните, вредящи на щитовидната жлеза.
Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, бъдете внимателни с консумацията на:
1. Захар – ограничете сладките продукти, защото когато щитовидната жлеза е с нарушена функционалност, има по-голям шанс за отключване на диабет. Както знаем, захарта е фактор номер 1 за това.
2. Глутен – проучвания на лекари са доказали, че пациенти с проблемна щитовидна жлеза, които са ограничили консумацията на глутен, показват подобрение на състоянието си. Ето защо, медицината препоръчва при наличие на такива, да се премине на безглутенова диета.
3. Соя – и всички нейни разновидности, като соево мляко, соев сос и т.н. Според медицински изследвания, соевите продукти спират усвояването на хормони, приемани за лечение на проблеми с щитовидната жлеза.
4. Зеле – както и останалите зелени полезни зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле и т.н.. За съжаление, тяхната консумацията трябва да се ограничи, ако имате проблеми с щитовидната жлеза по същата причина – заради йода и опасността от наличието на прекомерно количество от него в организма. За успокоение – може да консумирате обикновено зеле, ако то е минало през някаква термична обработка.
5. Риба – и в частност риба меч, риба тон и скумрия. Тези видове имат голямо количество живак, което има сходни свойства с йода, така че би причинил проблеми, ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза. Прекомерната консумация на живак повишава риска от развиване на сериозни автоимунни проблеми.
6. Водорасли – ако предпочитате растителни продукти и в частност различните видове водорасли, трябва да знаете, че те са известни със съдържанието си на йод. При някои проблеми с щитовидната жлеза се забранява консумацията на морски дарове и продукти с йод в състава си, тъй като елементът би могъл да причини проблеми, особено ако се приема в големи количества.
Коментари