Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни за повишаване на функцията на щитовидната жлеза

Храни за повишаване на функцията на щитовидната жлеза

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Храни за повишаване на функцията на щитовидната жлеза

Хипертиреоидизмът и хипотиреоидизмът са две чести заболявания, свързани с начина на живот, особено сред жените. Коренът на тези заболявания се крие в щитовидната жлеза.

Въпреки че има няколко лекарства и лечения без рецепта, които могат да балансират проблемите, свързани с щитовидната жлеза, можете също да ги предотвратите или да се справите с тях, макар и бавно, с правилната диета.

Ето какво трябва да ядете за повишаване на функцията на щитовидната жлеза.

Зелени зеленчуци

Те съдържат два много важни витамина и хлорофил, които помагат за оптимизиране на функциите на тялото и го детоксикират от тежки метали и токсини, които инхибират оптималната функция на щитовидната жлеза. Те също така премахват мудността и повишават енергийните нива, които помагат на щитовидната жлеза.

Бразилски орехи, сардини и гъби

Важно е да приемате селен, а всички тези три храни – бразилски орехи, сардини и гъби – са най-богатите източници. Селенът помага за превръщането на тироксина в Т3, който е необходим за функцията на щитовидната жлеза. За същото могат да се използват дори лешници и ядки макадамия. Рибата, която е богата на селен, също има количества омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.

Морски зеленчуци

Суши

Тези подценени източници на йод са задължителни, тъй като съдържат този минерал в най-естествената му форма. Йодът е от съществено значение за образуването на тироксин в тялото, което повишава функцията на щитовидната жлеза. Нори, водорасли, уакаме са отлични източници, които могат да се консумират на пара или в салати и суши.

Богати на протеини храни

Източници на протеин

Храни, които са богати на протеини, също трябва да се консумират. Те обикновено включват кисело мляко, което допълнително съдържа йод и пробиотици за подобряване на здравето на щитовидната жлеза. Яйцата, освен че са богати на протеини, съдържат и селен. Нахуътт и тиквените семки са друг растителен източник на протеин, който съдържа цинк, който също е от съществено значение за балансирането на функцията на щитовидната жлеза.

Храни, които да избягвате при проблеми с щитовидната жлеза

Избягвайте глутен и други рафинирани въглехидрати. Преминете към пълнозърнести храни, които също са богати на фибри. Храните на базата на соя също трябва да се избягват - колкото е възможно повече. Захарта и пържената храна са строго забранени! Хранете се чисто и разумно, за да намалите токсините в тялото си!

А освен това е препоръчително по-често да приготвяте:

- здравословни хлябове;

- десерти за диабетици;

- полезни сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest