Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни за повишаване на функцията на щитовидната жлеза

Храни за повишаване на функцията на щитовидната жлеза

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Храни за повишаване на функцията на щитовидната жлеза
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.

Хипертиреоидизмът и хипотиреоидизмът са две чести заболявания, свързани с начина на живот, особено сред жените. Коренът на тези заболявания се крие в щитовидната жлеза.

Въпреки че има няколко лекарства и лечения без рецепта, които могат да балансират проблемите, свързани с щитовидната жлеза, можете също да ги предотвратите или да се справите с тях, макар и бавно, с правилната диета.

Ето какво трябва да ядете за повишаване на функцията на щитовидната жлеза.

Зелени зеленчуци

Те съдържат два много важни витамина и хлорофил, които помагат за оптимизиране на функциите на тялото и го детоксикират от тежки метали и токсини, които инхибират оптималната функция на щитовидната жлеза. Те също така премахват мудността и повишават енергийните нива, които помагат на щитовидната жлеза.

Бразилски орехи, сардини и гъби

Важно е да приемате селен, а всички тези три храни – бразилски орехи, сардини и гъби – са най-богатите източници. Селенът помага за превръщането на тироксина в Т3, който е необходим за функцията на щитовидната жлеза. За същото могат да се използват дори лешници и ядки макадамия. Рибата, която е богата на селен, също има количества омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението.

Морски зеленчуци

Суши

Тези подценени източници на йод са задължителни, тъй като съдържат този минерал в най-естествената му форма. Йодът е от съществено значение за образуването на тироксин в тялото, което повишава функцията на щитовидната жлеза. Нори, водорасли, уакаме са отлични източници, които могат да се консумират на пара или в салати и суши.

Богати на протеини храни

Източници на протеин

Храни, които са богати на протеини, също трябва да се консумират. Те обикновено включват кисело мляко, което допълнително съдържа йод и пробиотици за подобряване на здравето на щитовидната жлеза. Яйцата, освен че са богати на протеини, съдържат и селен. Нахуътт и тиквените семки са друг растителен източник на протеин, който съдържа цинк, който също е от съществено значение за балансирането на функцията на щитовидната жлеза.

Храни, които да избягвате при проблеми с щитовидната жлеза

Избягвайте глутен и други рафинирани въглехидрати. Преминете към пълнозърнести храни, които също са богати на фибри. Храните на базата на соя също трябва да се избягват - колкото е възможно повече. Захарта и пържената храна са строго забранени! Хранете се чисто и разумно, за да намалите токсините в тялото си!

А освен това е препоръчително по-често да приготвяте:

- здравословни хлябове;

- десерти за диабетици;

- полезни сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest