Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, които подпомагат функцията на мозъка

Храни, които подпомагат функцията на мозъка

Храни, които подпомагат функцията на мозъка
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Мозъкът е орган, използващ около 20% от калориите на тялото, затова се нуждае от много добро гориво, за да може да поддържа добра концентрация през целия ден.

Мозъкът също се нуждае и от определени хранителни вещества, за да бъде здрав. Омега-3 мастните киселини, например, помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки, а антиоксидантите намаляват клетъчния стрес и възпалението, които са свързани с поява на мозъчно стареене и невродегенеративните разстройства, като болестта на Алцхаймер.

Храната, която консумираме, може да има голямо влияние върху структурата и здравето на мозъка. В тази статия ще ви запознаем с 5-те най-добри храни за мозък, които подсилват паметта.

1. Мазна риба

Храни, които подпомагат функцията на мозъка

Мазната риба е добър източник на омега-3 мастни киселини. Омега-3 помагат за изграждането на мембрани около всяка клетка в тялото, включително мозъчните клетки. Следователно те могат да подобрят структурата на мозъчните клетки, наречени неврони.

Мазните риби с високо съдържание на омега-3 мастни киселини са:

- сьомга;

- скумрия;

- риба тон;

- херинга;

- сардини.

2. Черен шоколад

Храни, които подпомагат функцията на мозъка

Черният шоколад съдържа какао, а какаото съдържа флавоноидни, антиоксиданти. Антиоксидантите са от изключително голямо значение за състоянието на мозъка, тъй като той е силно податлив на оксидативен стрес, което допринася за свързаното с възрастта намаляване на познавателните способности и появата на мозъчни заболявания.

Редовната консумация на черен шоколад може да подобри пластичността на мозъка.

3. Горски плодове

Подобно на черния шоколад, горските плодове също съдържат флавоноидни антиоксиданти. Антиоксидантите спомага за намаляване на възпалението и оксидативния стрес. Тези, съдържащи се в горските плодове, са: антоцианин, кафеена киселина, катехин и кверцетин.

Богатите на антиоксиданти горски плодове, които могат да подобрят здравето на мозъка са:

- ягоди;

- къпини;

- боровинки;

- касис;

- черница.

4. Ядки и семена

Ядките, са храна, която подпомага функцията на мозъка

Добавянето на повече ядки и семена към диетата може да е много полезно за мозъка, тъй като тези храни имат високо съдържание на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Ядките и семената са богати източници и на витамин Е, който предпазва клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали.

Ядките и семената с най-високо съдържание на витамин Е са:

- слънчогледови семки;

- бадеми;

- лешници.

5. Пълнозърнести храни

Консумирането на пълнозърнести храни е друг начин да се възползвате от ефектите на витамин Е, тъй като тези храни го съдържат в големи количества.

Това са:

- кафяв ориз;

- ечемик;

- булгур;

- овесена каша;

- пълнозърнест хляб;

- пълнозърнеста паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest