Много хора страдат от констипация при пътуване, след стрес или операция. Но когато запекът е упорит, продължава месеци и дори години, това вече е заболяване.
Десет процента от жителите на развитите западни страни страдат от хроничен запек, като засегнати са предимно жените. С възрастта такива хора все по-често страдат от запек, тъй като червата на възрастните хора стават лениви.
Към запек предразполага липсата на зеленчуци и плодове в менюто, особено на сурови такива. Липсата на грубата целулоза, която се съдържа в пълнозърнестия хляб и зърнените храни, лишава организма от естествения възбудител на перисталтиката на червата.
Менюто на съвременния човек съдържа прекалено нежни, лесно усвоими съставки – бял хляб, захар, бульони. Те, както и животинските мазнини и белтъчините, които се съдържат в месото, рибата, яйцата, маслото, не карат дебелото черво да работи, като по този начин предизвикват запек.
Храненето със сандвичи, хот-дог, бързото хранене, липсата на супи също се отразява зле на червата. Течната храна трябва да се равнява на повече от литър на денонощие.
Хранете се в спокойна обстановка, бавно, като внимателно предъвквате всяко залъче. За да се справите със запека, първото, което трябва да направите, е да спрете приема на разхлабващи лекарства и правенето на клизми.
Много често те са пречка на възстановяването на нормалния ритъм на червата. Разпределете храненето си на пет приема – фиксирани часове на обяд, вечеря и закуска, както и два плода, които хапвате между основните хранения.
Консумирайте пълнозърнест хляб, сурови и варени зеленчуци. Наблягайте на червеното цвекло, кайсиите, сливите, сушените сиви сливи, пъпеша, смокините.
Разхлабващи храни са различните видове олио и млечните храни. Стимулатор на прекратяването на запека може да стане изпита на гладно чаша студена вода, а също така плодов или зеленчуков сок.
Може да се консумират разхлабващи миксове, например микс от овесени ядки с прясно мляко, плодове и ядки се изяжда преди лягане. Ефект има още на сутринта.
Ефективен е и миксът от една чаена лъжичка ленено семе, разбъркано в една чаша плодов сок. Пие се преди лягане. Друг вариант е вместо плод през деня да изяждате два пъти смес от няколко сушени сини сливи, сушени смокини и сушени кайсии с една супена лъжица мед. Консумира се с една пълнозърнеста филийка.
Като заключение към секцията разхлабващи храни бихме казали накратко - консумирайте пресни плодове и зеленчуци, пийте прясно мляко и вода, наблягайте на домашно приготвени супи и не лишавайте организма си от прясно изцедени сокове.
Коментари