Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мушмулите разхлабват и успокояват

Мушмулите разхлабват и успокояват

Мушмули

През Средновековието тръпчивите плодове на мушмулата са били използвани за пречистване на кръвта. В наши дни за мушмулата е известно, че стимулира жлезите с вътрешна секреция, препоръчва се при отслабване на функциите на организма – влияе добре след преболедуване на тежко заболяване.

Тръпчивите плодове на мушмулата са известни в народната медицина и със способността си да помагат на храносмилането и да подобряват функцията на дебелото черво.

Внимавайте обаче какви мушмули използвате, тъй като неузрелите плодове имат запичащ ефект – те са подходящи за лечение на стомашно-чревни разстройства. Според някои специалисти мушмулата е подходяща за консумация при болести на черния дроб, на бъбреците, както и на жлъчката.

Отварата от незрели плодове се препоръчва при остро стомашно-чревно разстройство, както и при пикочно-каменна болест. Зрелите плодове на мушмулата пък имат диуретично действие и помагат при възпалени пикочни пътища или възпаление на бъбреците.

Листата на мушмулата също имат лечебно действие – те се събират по време на цъфтежа и имат противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Отварата може да се използва и за гаргара – помага при възпалено гърло и простуди.

Освен това мушмулите имат и успокояващ ефект върху нервната система.

За да си приготвите отвара от листата, необходими са ви 20 броя. Заливат се с половин литър вряла вода и се варят около десетина минути, после се отдръпват от котлона. След това сместа се прецежда и се оставя да изстине.

Можете да си правите гаргара с тази отвара три пъти дневно.

Същата отвара може да се използва и лечение на възпалена кожа – напоете памучен тампон със сместа и нанесете внимателно на болезненото място.

Отварата от сушени плодове се прави по следния начин:

- 20 сушени мушмули се слагат в съд заедно с половин литър вряща вода. След това съдът се захлупва и се оставя настрани от котлона – трябва да престои четири часа. Когато времето мине, сместа се прецежда. Съхранява се в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest