Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не посягайте към мушмулите, преди да сте прочели тези факти за тях!

Не посягайте към мушмулите, преди да сте прочели тези факти за тях!

Мушмули
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.

Когато стане дума за отглеждането на овощни дръвчета, всеки се сеща първо за фиданки, които раждат ябълки, круши, вишни, череши, дюли и други често срещани плодове, а мушмулата остава някак си настрана.

А не бива да е така, защото нейните плодове са изключително полезни за човешкия организъм и освен това отглеждането им не изисква някакви особени познания. Поради тази причина е добре да се информирате малко повече за тези скъпоценни дръвчета. Ето какво е важно да знаете за мушмулата и за нейните плодове:

- Мушмулата е вероятно най-непретенциозното за отглеждане овощно дърво. То е много студоустойчиво и сухоустойчиво и може да вирее в почти всякакви почви без варовитите. Не държи нито да бъде наторявано, нито да е често поливано;

Мушмули

- Мушмули могат да бъдат отглеждани из всички райони на България, но са най-разпространени из планините Сакар и Странджа;

- По света можете да срещнете диворастящи мушмули из целия Балкански полуостров, в Мала Азия, Иран, Крим и Кавказ;

- Когато купувате мушмули, не ги избирайте спрямо големината, защото обикновено по-малките и средните плодове са много по-вкусни и сочни. Освен това гледайте да не са прекалено твърди, защото това може да означава, че още не са добре узрели;

- Мушмулите са последните плодове, които се прибират от овощната градина. В зависимост от климатичните условия това обикновено става в края на октомври или дори началото на ноември. В някои държави мушмулите пък се обират през пролетта, защото успяват да оцелеят през зимата и не падат от дървото;

Мушмули

- За разлика от много други овощни дървета мушмулата ражда плод всяка година. От едно дърво се получават около 14- 16 кг плод;

- Обраните от дърветата мушмули се съхраняват в касети на пластове, но по-меките плодове, които са податливи към мухлясване, трябва да бъдат консумирани веднага. Друг вариант за съхраняването на плодовете за по-дълъг период от време е като се стерилизират със захар за около 50- 60 мин;

- Можете да използвате мушмули за приготвянето на редица сладкиши и солени ястия и дори за напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest