Родина на мушмулата е Югозападна Азия. Повече от три хилядолетия тя се е отглеждала в региона около Каспийско море и Северен Иран, а в древна Гърция е донесена около 700 г. пр. н.е.
Първоначално плодовете ѝ били използвани заради лечебните им свойства, но не и като вкусна храна. От дървото на мушмулата се използвали листата, кората, цветът и семената. Особена популярност мушмулата добива по времето на Римската империя и Средновековието, когато започва да се ядат и узрелите ѝ плодове. По нашите земи се смята, че расте още от времето на траките. Хубавото на това растение е, че може да оцелее дори при температури до -36 градуса.
В ботаниката са известни над 40 вида мушмули, които се различават по големина и форма. На вкус плодовете са сладки и леко кисели, като наподобяват ябълково пюре. Зреят на късна есен – след средата на октомври до края на декември. Освен да се хапват пресни, от тях може да се приготвят сок, сладка и конфитюри.
Наистина, някои хора ги отбягват заради не особено привлекателния им външен вид, който французите дори оприличавали на растителен екскремент. И макар че вероятно няма да спечелят конкурс за красота, мушмулите и полезните им свойства наистина си заслужават.
С какво е полезна мушмулата?
Хранителните стойности на тези дребни плодове са същите като на ябълките и крушите. Те са отличен натурален диуретик и слабително средство благодарение на богатото си съдържание на фибри. Укрепват дебелото черво и помагат на храносмилането.
Все още неузрелите плодове на мушмулата пък са пълни с танин, който дезинфекцира чревната флора. И все пак мушмулата става най-вкусна, когато плодовете ѝ омекнат и станат кафяви. Тогава вътрешността им се превръща в меко пюре, което лесно излиза от ципата.
Мушмулите също така са богати на пектин, който води до нормализиране на нивата на холестерола. Затова са подходяща храна за диабетици. Плодовете укрепват стените на кръвоносните съдове и подобряват зрението.
Също така в мушмулите се съдържат цели четири вида органични киселини - ябълчена, лимонена и винена. А, когато в презрелите плодове започне ферментация, се появява и оцетна киселина.
Защо ги наричат плодовете на растежа?
Мушмулата е богата на минерали като желязо, фосфор, натрий, калций и калий. Също така съдържа солидно количество витамини А, В и С. Благодарение на всичко това, хапвайки повече от тези плодове, ще стабилизирате нивата на желязото в организма си, което е необходимо за производството на протеини и хемоглобин.
Смята се, че мушмулите стимулират растежа на клетките, а заради калция укрепват костната система и зъбите. Затова са особено подходящи за деца. Също така и за хора, които се възстановяват от костни счупвания и травми на крайниците.
Не на последно място, тези есенни плодчета ще помогнат на репродуктивната система както на мъжете, така и на жените. Смята се, че консумацията на мушмули регулира менструалния цикъл и помага срещу болките от него. Като добавка на всичко останало те повишават фертилитета на мъжете и намаляват риска от развитие на рак на простата.
В народната медицина кората на мушмула отдавна е използвана да се лекува малария, както и астми и бронхити.
Ако имате кървящи венци, лесно може да ги излекувате, като си приготвите отвара от листата на мушмула: запарете 20 листа от мушмула с половинка литър вряла вода. Сложете обратно на котлона за 12 минути, след което прецедете отварата през марля.
За проблеми с венците се жабурете три пъти на ден за по 1 минута. Така приготвеният чай може и да се пие - по 1 глътка три пъти на ден.
Ако имате кожни проблеми, напоете с отварата памучно тампонче или марля и се мажете всеки ден.
Коментари