За разлика от някои други природни средства, е много лесно да използваме джинджифил редовно.
В джинджифила има повече от дванадесет видове антиоксиданти, което го прави полезен за лечение на редица заболявания. Тази билка съдържа етерични масла, протеини, калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, манган, витамин С и витамини B3, В4 и В8.
За какво е полезен джинджифилът
- Помага при лечението на простуда и грип – потиска кашлицата и намалява високата температура, както и главоболието. В такива случаи може да се смесват мед и джинджифил на прах;
- Джинджър помага за превенция от възпаление на кръвоносните съдове в мозъка и мигрена;
- Облекчава чувството на гадене, включително при бременност;
- Облекчава ставните и мускулните болки. Има противовъзпалителни свойства, ефективен е при облекчаване на болката, свързана с ревматоиден артрит;
- Облекчава стреса. Чаят от джинджифил, освен всичко друго, действа и освежаващо;
- Помага на храносмилането, като го регулира. Полезен е като защита срещу язви. Понижава холестерола. Смята се, че джинджифилът е с противоракови свойства;
- Джинджифилът е чудесен антиоксидант и ценно антивирусно средство. Укрепва имунната система;
Как да използваме джинджифил
- Като билков чай – настърган пресен корен от джинджифил във вряла вода за десетина минути, може да добавите мед към чая;
- Като част от храненето – добавете настърган джинджифил в салата от риба тон или като подправка към меса и други храни. Може да поръсвате храната с малко джинджифил на прах. Вкусен е и в плодов микс (смесвате меки охладени плодове в блендер);
- Като хранителна добавка, особено ако искате бърз ефект, може да приемате джинджифил чрез тинктури и капсули. Може да се използва заедно с други средства като куркума, риган, розмарин, босилек, зелен чай;
- За здрава коса – комбинация от джинджифил и сусам помага за възстановяване на увредена коса: прави се смес от една чаена лъжичка джинджифил и 1/4 чаша сусамово масло. Енергично масажирате скалпа. След 10 или максимум 20 минути измийте с шампоан. Прави се веднъж седмично.
Коментари