Джинджифилът е известен с вкусовите си и полезни свойства, затова се използва като подправка в кулинарията. Той се употребява както за приготвянето на десерти, така и за приготвянето на ястия.
Но от джинджифил може да се направи вкусен и полезен чай. Освен характерния си вкус и аромат, джинджифилът има и свойствата да лекува настинки, да укрепва имунната система.
Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства. Джинджифиловият чай е полезен при болки в гърлото, както и при менструални болки.
За да направите чай от джинджифил, ви е необходимо парче корен от джинджифил – около 100 грама, 3 чаши вряла вода, мед, лимон, мента, кафява захар, при желание и лют червен пипер.
Пресният джинджифилов корен е покрит с тънка ципа, тя не трябва да се отрязва, а съвсем леко да се изстърже. Ципата на по-старите парчета корен от джинджифил е втвърдена и трябва да се изреже.
След това джинджифилът се нарязва на тънки резенчета. Водата се кипва и може да се използва по различен начин за приготвянето на джинджифилов чай.
Единият вариант е да залеете резенчета джинджифил с вряла вода и да престоят в нея 20 минути. Може резенчетата да се сложат в тенджерата с вряла вода и да се варят 10 минути.
Също така може да се сложат парченцата корен от джинджифил в специална метална съдинка за запарки, а тя да се сложи в чаша с вряла вода.
Когато се прави чай по този начин, се използва само една трета от корена. Чашата се покрива с чинийка и джинджифилът престоява 15 минути.
Джинджифилът не трябва да остава във водата повече от необходимото време, защото чаят ще стане прекалено горчив. Чаят се пие студен или горещ, в зависимост от предпочитанията.
Към чая се добавя мед, смесен с малко захар, малко лимонов сок и листенца мента. Ако целта на чая е да ви помогне да се справите с настинка, в него се добавя лют червен пипер.
Джинджифилов чай може да се направи и с джинджифил на прах, ако нямате пресен. За целта се смесва 1 чаена лъжичка мед с половин чаена лъжичка смлян джинджифил и се залива с 200 милилитра вряла вода. Покрива се с чинийка и се оставя за 15 минути.
Джинджифиловият чай може да се овкуси с друг вид чай. В такъв случай той се приготвя, като се разреди готовият вече чай от джинджифил с готов черен или зелен чай.
Научи също кога какъв чай се пие, кои са естествените подсладители за чай и как действа комбинацията от джинджифил с канела.
Коментари