Мушмулата е член на семейство розоцветни - не особено популярен, но изключително полезен плод. Богат на бета-каротин, калий, фолиева киселина, йод, калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини А, К, B, E и др.
Плодовете се събират в края на октомври или началото на ноември, за предпочитане след слана, което позволява да узреят още по-добре.
След това трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, докато процесът на зреене продължава.
Мушмулите притежават характерен цвят - комбинация между лилаво и червено. Когато е готов за консумация, плодът се набръчква, омеква и придобива кафеникав цвят.
Вкусът наподобява комбинация между ябълка и дюля.
За да обелите мушмулата, направете разрез, започвайки от основата и внимателно я отлепете под формата на спирала. Ако плодът е готов за консумация, трябва да се отлепи чисто и лесно.
С гъста пулпа и текстура мушмулите имат много кулинарни приложения.
Могат да се консумират сурови, да се добавят към сладкарски крем , сладкиши с мушмули или кисело мляко. Чудесно се комбинират със сирене.
Плодът е с високо съдържание на пектин и особено подходящ за приготвяне на желе или паста.
Пасирайте пулпата със сметана, добавете мед за омекотяване на вкуса и ще получите страхотен крем.
Коментари