Gotvach.bg»Съвети»Как се яде мушмула

Как се яде мушмула

МарияМария
Новак
2351
Как се яде мушмула

Мушмулата е член на семейство розоцветни - не особено популярен, но изключително полезен плод. Богат на бета-каротин, калий, фолиева киселина, йод, калций, фосфор, желязо, магнезий и витамини А, К, B, E и др.

Плодовете се събират в края на октомври или началото на ноември, за предпочитане след слана, което позволява да узреят още по-добре.

След това трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, докато процесът на зреене продължава.

Мушмулите притежават характерен цвят - комбинация между лилаво и червено. Когато е готов за консумация, плодът се набръчква, омеква и придобива кафеникав цвят.

Вкусът наподобява комбинация между ябълка и дюля.

За да обелите мушмулата, направете разрез, започвайки от основата и внимателно я отлепете под формата на спирала. Ако плодът е готов за консумация, трябва да се отлепи чисто и лесно.

С гъста пулпа и текстура мушмулите имат много кулинарни приложения.

Могат да се консумират сурови, да се добавят към сладкарски крем , сладкиши с мушмули или кисело мляко. Чудесно се комбинират със сирене.

Плодът е с високо съдържание на пектин и особено подходящ за приготвяне на желе или паста.

Пасирайте пулпата със сметана, добавете мед за омекотяване на вкуса и ще получите страхотен крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати