Мушмулите са богати на витамин С, съдържат ябълчена и лимонена киселина, захар, пектин и други полезни и важни за организма съставки.
Плодовете на мушмулата могат да се консумират пресни или под формата на конфитюри, мармалади. От тях се приготвят още сокове и компоти.
Освен с вкусовите си качества, мушмулите впечатляват и с терапевтичните си свойства. Тръпчивите плодчета могат да се използват за подобряване на храносмилателната система и укрепване на червата.
Семената на растението, както и незрелите плодове се използват стомашни проблеми – с тях се приготвя отвара.
Мушмулите се препоръчват и при бъбречно-каменна болест, при бронхити, болки в гърлото. За лечението на болки в гърлото, са ви нужни листата от мушмулите – сложете супена лъжица от тях в една чаша вода. Тази отвара ще помогне и при простудни заболявания.
Мушмулите имат и добро кръвоспиращо действие – отварата отново се приготвя с листата на растението. Мушмулата е много ефикасна и при кървяща диария.
Въпреки своите положителни действия, билките могат да създадат и проблеми, затова най-добре се консултирайте с лекар преди да започнете да ги пиете.
В народната медицина има и други билки, които могат да помогнат при подобно състояние:
Извлек от бял имел има успокояващо и кръвоспиращо действие. Билката е ефикасна при маточни кръвоизливи, кръвотечение от носа, кървящи хемороиди, прекалено дълга менструация.
Растението се използва и заради успокояващото действие, което има – забавя сърдечния ритъм и тонизира миокарда.
Студеният извлек от билката се прави с 2 ч.л. от билката, които се заливат с 200 мл вода. След 12 часа отварата се прецежда и се пие сутрин.
Очиболецът също има кръвоспиращо действие. Помага при кръвотечение от носа, кървящи хемороиди, маточни кръвотечения, често се използва и при кръв в урината.
Билката е ефикасна и при възпаление на гърлото, проблеми с венците и устната кухина. Външно се използва за промивка на изгаряния, екземи, възпаление на очите, отоци и др.
За вътрешно приложение се приготвя отвара от корена на растението – слагат се 2 с.л. в 500 мл кипяща вода.
След това сместа се вари десет минути и се отдръпва от котлона. Оставя се да се кисне един час и после се прецежда.
Коментари