Преди години супата е била задължителна част от храненето. В сегашните семейства тя не присъства често в менюто. Повечето деца нямат представа какво е супник, а възрастните за съжаление са забравили този вид съд.
А супа трябва да ядат всички - и болни, и здрави. Тя помага за предпазване от стомашни проблеми. Но при възникнал проблем, най-често запек, може да помогнат супи за разхлабване.
Основно правило при запек е да се приема много целулоза. Тя се съдържа в зеленчуците, от които могат да се приготвят вкусни и полезни супи. Такава е крем-супата от тиква.
За крем-супа от тиква са необходими една средна тиква, 1-2 глави лук, 1 сварено яйце, сирене, магданоз, сол и черен пипер. Тиквата се обелва, изчиства се от семките, нарязва на кубчета и се задушава.
Нарязаният лук се запържва до прозрачно. Когато тиквата вече е омекнала, към нея се прибавя сол, черен пипер и готовия лук. Всичко се пасира в блендер или с пасатор.
В пюрето се слагат настърганото сирене и яйцето. Отгоре се поръсва с нарязан магданоз. Това вкусно ястие се отразява много добре на стомаха, а вместо тиква могат да се използват моркови.
Разхлабваща супа с тиквички се готви със зеленчуков бульон. Нарежете тиквичките на кубчета и ги сварете в кипящ бульон, почти до готовност.
Пасирайте и добавете леко запържено брашно. Посолете и оставете да кипи няколко минути. Преди сервиране сложете в чинията сметана, а отгоре поръсете с магданоз или копър.
За приготвяне на зеленчуков бульон се взимат парчета от различни зеленчуци. Почистват се и се измиват, след което се варят на слаб огън. Когато са готови, бульонът се прецежда и е готов за използване при приготвяне на супи.
Доматената супа със зеленчуци също действа разхлабващо. За приготвянето й трябват 1 малка зелка, 200 грама корен от целина, 5-6 глави лук, 2 чушки, 400 грама зелен боб, 5-6 домата и 1.5 литра доматен сок.
Всички зеленчуци се нарязват, слагат се в тенджера и се заливат с доматения сок. Зеленчуците трябва да са покрити, затова, ако е необходимо, се долива вода.
Вари се на силен огън. Трябва да кипи около 10 минути. Захлупва се с капак, огънят се намалява и се вари още 10 минути. Преди сервиране се поръсва с магданоз.
Коментари