Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи на Радикио

Здравословни ползи на Радикио

Здравословни ползи на Радикио

Названието радикио не е добре познато на повечето хора. То назовава листен зеленчук с яркочервен цвят, тясно свързан с цикорията. Наричат го често червена цикория и присъства в средиземноморската кухня, като добавка към зелени салати или гриловани зеленчуци.

Радикио в кухнята

В италианската кухня радикиото е високо ценено. Повечето от видовете радикио носят имената на области в Италия, където се отглеждат. В кулинарията го добавят в салати с натрошено сирене, ядки и сушени плодове.

В сурово състояние зеленчукът има пикантен горчив вкус, който се омекотява леко при термична обработка.

Здравословен състав на радикио

Хранителните вещества в този зеленчук носят много ползи за здравето от радикио. Това е нискокалорична храна, много богата на витамин К. Ниското съдържание на въглехидрати и натрий я прави я прави лесна за вписване във всяка здравословна диета.

Други полезни съставки в радикио са медта, фолатите, витамин Е, фибрите, витамин С и протеините. Съдържа също много полезни въглехидрати и антиоксиданти и омега-3 и омега- 6 незаменими мастни киселини.

Здравословни ползи от радикио

Стимулатор на имунната система

Наличието на витамин С помага на имунитета да работи добре и да предпазва организма от вирусни и бактериални заболявания и от възпалителни процеси в тялото.

Здравословни ползи на Радикио

Детокс ефект от радикио

Интоксикациите на организма са често срещан проблем в съвременния начин на живот. Ценни са хранителните продукти, които освобождават тялото от вредните вещества, а радикио е сред тях.

Отслабване с радикио

Радикио е бедно на калории, но съдържа много фибри и полезни въглехидрати, подпомагащи отслабването. Зарежда тялото с витамини и растителни протеини.

Радикио подобрява зрението

Съдържанието на лутеина в радикио е от полза за очите. Лутеинът намалява дегенеративните промени в очите, намалява дегенерацията на макулата и развитието на катаракта.

Радикио подобрява храносмилането

Здравословни ползи на Радикио

Полезните фибри в зеленчука помагат на чревната система да работи добре. Стимулират перисталтиката на червата и балансират чревната флора.

Радикио намалява риска от болест на Алцхаймер

Антиоксидантите в радикио намаляват възпаленията в нервната система и забавят отлагането на плаки, които са една от причините за развитие на Алцхаймер, отключващи този процес.

Предпазване от рак с радикио

Полифенолите помагат на организма да се бори с инфекциите, свободните радикали, злокачествените промени в клетките и преждевременното стареене.

Вижте също:

- Кулинарна употреба на радикио;

- Засаждане и отглеждане на радикио;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest