Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Радикио - ползи и кулинарно приложение

Радикио - ползи и кулинарно приложение

Радикио - ползи и кулинарно приложение

Радикио или още наричана радиче, представлява коренова зеленчукова култура. Растението се среща в природата като билка, която може да се отглежда още като годишно растение в градини, полета и зеленчукови градини.

Радикио е зеленчук от семейство Астрови (Asteraceae), който се използва в кулинарията за своя хрупкав вкус и пикантен аромат. Тази зеленчукова култура предлага редица ползи за здравето.

Ето някои здравословни ползи на Радикио, както и нейното кулинарно приложение.

Ползи за здравето на Радикио

Радикио - ползи и кулинарно приложение

Витамини и минерали в Радикио

Радикио е изключително полезна за здравето, тъй като съдържа важни витамини и минерали като витамин C, фолиева киселина, калий и магнезий.

Нискокалоричен хранителен продукт

Радичетата съдържат малко калории, което ги прави подходящи за хора, които следят теглото си и се стремят към намаляване на калориите в хранителния си режим.

Богатство на фибри в Радикио

Тези билки са богати на фибри, което подпомага здравословното функциониране на черния дроб. Освен това успешно помага за регулиране на храносмилането и насища.

Антиоксидантни свойства на радиакта

В състава на Радикио влизат още полезни вещества като витамин C и други антиоксиданти. Те се съдържат в билката, като могат да помогнат в борбата със свободните радикали и да подпомогнат здравето на кожата и имунната система.

Кулинарни приложения на Радикио

Мариновано Радикио

Салати с Радикио

Растението има широко приложение в приготвянето на салати. Тя се използва предимно заради своя хрупкав вкус и аромат. Радикио може да се консумира сами или в комбинация с други зеленчуци и листни зеленчуци.

Гарниране с Радикио

Радичетата могат да бъдат използвани за украса на различни ястия, като сандвичи, яйца и супи. Вишнево-белите листа имат красив външен вид, както и са ядливи, поради което са перфектното средство за гарниране на ястията.

Мариновано Радикио

Мариновани са популярна закуска в някои кухни. При тази рецепта билките се мариноват във водка заедно с добавени подправки като сол и черен пипер.

Радикио като подправка

Могат да бъдат нарязани на тънки филийки и да се добавят като подправка към различни ястия като супи, салати и паста. Основното свойство на Радикио като подправка е да придава пикантен аромат на ястията и да увеличава наситеността на вкуса им.

Гарнитура към кисело мляко и сирене

Листата Радикио могат да се сервират с кисело мляко или сирене като част от закуска или междинно ястие. Билките имат пикантен аромат и хрупкав вкус, допълващ се със соления вкус на сиренето.

Вижте още:

- Какво можете да приготвите от цикория;

- Зеленчуци с пречистващо и слабително действие

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest