Цикорията започва да става популярна у нас, макар че много домакини все още се чудят какво могат да приготвят с нея.
Цикорията е леко горчива на вкус и има вид на малко кочанче. Когато се реже в салати, тя се допълва с лимонов сок. Цикорията може да се запече, разрязана на половинки или в цял вид.
Много често преди да се изпече, цикорията се обвива с ленти бекон. Листата на цикорията се използват за приготвянето на предястия, тъй като имат формата на лодка и могат да бъдат напълнени с различни продукти.
Можете да изненадате гостите си с изискан френски специалитет – патешки гърди с цикория и дресинг от нар и вино. Необходими са ви 300 грама патешки гърди, 200 грама цикория, 2 круши, 2 супени лъжици кафява захар, сокът на 1 нар, половин чаша червено вино, шепа кедрови ядки, сол и черен пипер на вкус, 50 грама масло, 1 супена лъжица мед и 5 супени лъжици соев сос.
Върху патешките гърди се правят плитки разрези и месото се маринова половин час в смес от меда, соевия сос, солта и черния пипер. Цикорията се разделя на отделни листа. Запържва се в малко масло за 5 минути.
Патешките гърди се запържват по 2 минути от всяка страна, след това се запичат във фурна на 220 градуса за 10 минути. Кедровите ядки се запичат на сух тиган. Крушите се слагат в смес от останалото масло, 2 супени лъжици вино и 2 супени лъжици захар и се задушават 3-4 минути.
Приготвя се дресинг, като в соса от печенето се добавя останалото вино и сока от нар. Вари се 20 минути на бавен огън до леко сгъстяване. В чиния се слагат патешките гърди, отгоре се поръсват с кедрови ядки, слагат се крушите и всичко се залива със соса.
Цикорията със смокини и синьо сирене е вкусен и нетрадиционен ордьовър. Необходими са ви 3 кочанчета цикория, 6 смокини, 150 грама синьо сирене, 100 грама сметана, 50 грама орехови ядки, 3 супени лъжици кафява захар, 2 супени лъжици зехтин, сол, бял пипер.
Сиренето се намачква и се смесва със сметаната. Захарта и ореховите ядки се загряват леко в купа на котлона, а после се изсипват върху фолио. След като сместа изстине, орехите се отделят един от друг.
Смокините се разрязват на четвъртинки, слагат се върху фолио, напръскват се със зехтин, сол и бял пипер и се пекат 15 минути на 180 градуса. Цикорията се разделя на листа и върху всяко листо се слага по малко от сметановата смес, по една четвъртинка печена смокиня и една орехова ядка.
Коментари