С тофу могат да се приготвят вкусни и здравословни рецепти, които ще изненадат близките ви с невероятния си аромат и нетрадиционни комбинации на продукти.
Тофу в марината от портокали и джинджифил е изискан и вкусен специалитет.
Необходими продукти: 500 грама тофу, 1 чаша прясно изцеден сок от портокал, 4 супени лъжици оризов оцет, 5 супени лъжици соев сос, 5 супени лъжици зехтин, 4 супени лъжици сусамово олио, 3 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка настърган корен от джинджифил, четвърт чаена лъжичка лют червен пипер, 1 зелен лук, 1 връзка магданоз.
Магданозът се реже на едро, чесънът се реже на ситно, лукът се реже на колелца. Тофу се нарязва на триъгълници. Те се нареждат върху дъска и отгоре се покриват с кърпа. Върху кърпата се слага тежест, която да помогне за по-бързото премахване на излишна течност от тофуто. След половин час кърпата и тежестта се махат.
В купичка се смесват портокаловият сок, оцетът, соевият сос, двата вида мазнина, чесънът, джинджифилът и лютият червен пипер. Триъгълниците тофу се нареждат в тава и се заливат с маринатата. Поръсват се със смес от магданоз и зелен лук. Оставят се в хладилника за 6 часа.
Преди да се приготвят, част от маринатата се излива така, че да покрива триъгълниците тофу само до половината. Пече се 45 минути на 180 градуса, без да се обръща. Тофу е готово, когато стане златисто, а част от маринатата се е изпарила.
Оризът с аспержи и тофу е вкусен и здравословен.
Необходими продукти: 1 чаша кафяв ориз, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, щипка сол, 1 червена чушка, 150 грама печурки, 200 грама тофу, 1 супена лъжица брашно, 2 супени лъжици соев сос, 1 връзка аспержи.
Оризът се сварява за около 30 минути, като на една чаша ориз се добавят 2 чаши вода. Лукът се нарязва на ситно и се пържи в зехтина, като се осолява. Нарязаната чушка се добавя към лука, добавят се нарязаните гъби и се пържат седем минути на силен огън.
Аспержите се измиват, премахва се твърдата долна част и се нарязват на по три части. Добавят се към зеленчуците и се задушават 5 минути. Тофу се нарязва на кубчета и се овалва в брашното. Добавя се към зеленчуците и се запържва. Смесват се зеленчуците с тофу и оризът и се поливат със соев сос.
Коментари