Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Синя спирулина - ползи и кулинарни приложения

Синя спирулина - ползи и кулинарни приложения

Синя спирулина - ползи и кулинарни приложения

Спирулина е общо название за група от синьо-зелени водорасли, които виреят в сладководни води.

Съществуват общо 15 вида спирулини, но основният интерес е съсредоточен в три от тях. Една от интересните за човека е синята спирулина, която присъства в сините коктейли. В зависимост от продукта храната, оцветена с нея, може да има син, синьо-зелен или почти лилав цвят.

Водораслото спирулина е известно като храна на много древни цивилизации, а днес е преоткрита като полезна хранителна добавка и супер храна.

Ползи от синята спирулина

Синята спирулина се добива от водораслото Spirulina Platensis и има прекрасен син цвят. В кулинарията е естествен оцветител. Ползите за здравето на синята спирулина са многобройни.

Стимулатор на имунната система

Ценната съставка в нея е съединението фикоцианин със силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То е идеален имуностимулатор, засилващ метаболизма и подобряващ храносмилането.

Участник в здравословните диети

Витамините от група В, които участват в състава на синята спирулина подпомагат храносмилането и метаболизма, като по този начин съдействат за отслабването. Синята спирулина намалява и апетита.

Ползи за вагетарианци и вегани

Синята и зелената спирулина са известни сред хората, отказали се от консумацията на животински продукти като чудесен източник на растителни протеини. Този комплекс хранителни вещества е широко известен и сред активните спортисти.

Синя спирулина - ползи и кулинарни приложения

Ползи от антиоксидантните свойства

Антиоксидантните качества на синята спирулина са нейният най- голям потенциал. Тя премахва антиоксидантният стрес, причина за много възпалителни заболявания, за стареенето на кожата и тялото като цяло.

Профилактира редица заболявания

Възпаленията са причина за раковите заболявания, деменцията и други. Фикоцианинът в синята спирулина профилактира тези тежки болести, защото намалява възпаленията в тялото.

При високо кръвно и холестерол

Синята спирулина балансира кръвното налягане, според изследвания проведени с нея. Освен това нормализира стойностите на холестерола и триглицеридите и поддържа нормални нива на кръвното по този начин.

Ползи от синята спирулина при активно спортуване

Активното възстановяване при хронична умора е важно за активно спортуващите, подложени на интензивни тренировки всеки ден. Редовният прием на синя спирулина подпомага оптималните нива на енергия и жизненост на тялото. Редуцира и стреса и депресивните състояния, следствия на силна умора.

Кулинарни приложения на синята спирулина

Синя спирулина - ползи и кулинарни приложения

Полезна съставка в сокове и шейкове

Синята спирулина може да се използва като добавка в сутрешните сокове, смутита с боровинки и шейкове за отличен старт на деня. Дозата е 1 чаена лъжичка на ден към напитката. Както казахме, тя е много популярна съставка за оцветяване и се ползва и в коктейлите.

Към сосове, супи - солени и сладки

Същата доза се препоръчва и като добавка към супата на обяд или соса към месото или рибата, както и към печените зеленчуци. Нейният мек вкус и аромат правят храната по-приятна.

Поради високото съдържание на желязо се препоръчва при бременност за включване в храната под формата на добавка.

В сладкарството

Синята спирулина може да се ползва за оцветяване на домашни сладоледи, различни чийзкейкове, сметанови торти, сорбета. Може да се комбинира с банани, боровинки и други плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest