Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Авокадово олио - здравословни ползи и кулинарни приложения

Авокадово олио - здравословни ползи и кулинарни приложения

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Авокадово олио - ползи и кулинарни приложения

Всички сме чували за ползите от зехтина в нашата диета. Затова и с него грижливо овкусяваме витаминозни салати, разядки, студени сандвичи и пици. Но има и друга мазнина, която също се оказва ценна за здравето. Това е олиото от авокадо.

То се произвежда от плодовете на авокадовото дърво. За целта се смачква меката маса на плода, намираща се около ядката. Тази нежна маса произвежда масло, богато на здравословни мазнини, включително олеинова киселина и други незаменими мастни киселини.

Какви са ползите и приложенията на авокадовото масло?

Ползите и приложенията на авокадовото масло са многобройни. Можем да кажем, че то лесно ще се превърне във ваш любим продукт, тъй като овкусява ястията по деликатен начин, а заедно с това зарежда тялото с с ценни хранителни вещества.

Понижава кръвното налягане

Олиото от авокадо е страхотен избор, ако търсите естествени начини за смъкване на кръвно или поддържане на здравословно кръвно налягане. Мононенаситените мазнини, съдържащи се в маслото от авокадо, могат да имат благоприятен ефект върху кръвното ви налягане и сърцето, когато се консумират умерено и когато се използват за заместване на наситените мазнини и мазнини във вашата диета.

Едно проучване показва, че при създаването на здравословна диета, частичното заместване на въглехидратите с мононенаситени протеини или мазнини може да понижи кръвното налягане, да подобри нивата на липидите и да намали здравословните рискове за сърцето.

Олио от авокадо

Облекчава симптомите на артрит

Артритът е често срещано заболяване, което причинява подуване и болка в ставите. Той засяга ставите, които използваме най-често, като коленете, бедрата, гръбначния стълб и ръцете. Олиото от авокадо допринася за здрави хрущяли и потушаване на симптомите на артрит благодарение на противовъзпалителната си функция.

Облекчава кожни проблеми

Повече от 6 милиона души в САЩ имат псориазис. Можете да развиете псориазис на всяка възраст, въпреки че има тенденция да се появява през юношеството и напредналата възраст. Псориазисът е често срещан кожен проблем, при който хората имат натрупване на сухи и мъртви кожни клетки. Те приличат на повдигнати области, червеникаво-розови, покрити с бели и червени части.

Изследване, публикувано в Dermatology, предоставя доказателства, че крем с витамин В12, съдържащ масло от авокадо, има значителен потенциал като добра дългосрочна поносима терапия за псориазис. Пациентите с псориазис са използвали масло от авокадо в продължение на 12 седмици и са показали непрекъснато подобрение през целия период на изследване. Олиото от авокадо може да играе жизненоважна роля в диетата при псориазис, тъй като храненето при това състояние също има значение.

Защитава сърцето и намалява холестерола

Олиото от авокадо е продукт, който понижава холестерола, тъй като е с високо съдържание на олеинова киселина и мононенаситено съдържание, което го прави полезен избор, когато става въпрос за сърцето. Олеиновата киселина, подобно на други омега-9, може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания като повиши нивата добрия холестерол  в организма. Олеиновата киселина в маслото от авокадо също е полезна, тъй като може да понижи лошия холестерол в организма.

Авокадовото олио намалява холестерола

Улеснява усвояването на хранителните вещества

Според едно проучване добавянето на олио от авокадо към храна може да насърчи усвояването на каротеноидите в храната. 

Проучването установи, че добавянето на олио от авокадо към салата значително увеличава абсорбцията на алфа-каротин, бета-каротин и лутеин. 

Кулинарни приложения на масло от авокадо

Вече сте запознати с ползите от готвене с авокадово олио и можете с охота да го добавяте в следващата си рецепта за хумус маринати или чеснова разядка, или в други ястия, където по принцип ползвате зехтин. Единственото, за което трябва да внимавате при избор на авокадово олио е да вземете продукт за кулинарна употреба, а не авокадово масло за разкрасяване.

Обърнете внимание, че авокадовото олио има висока точка на димене (249°С), така че може да се ползва и в ястия с термична обработка (пържене, задушаване, печене), но това трябва да е изписано на етикета на продукта, който купувате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest