От растенията се извличат натурални масла с различни свойства и приложения - както вътрешно, така и външно. Те намират място в ежедневието ни както като хранителен продукт, така и като грижа за здравето и за красотата на кожата, косата, ноктите.
Всяко натурално растително масло има точно определени качества, но сред най-широкообхватните като действие можем да посочим маслото от авокадо. То притежава всички ценни свойства на плода, от който се извлича, и можем да го срещнем навсякъде в бита - от храната, до продуктите за хигиена и лекарствените средства.
С какво е добре да сме запознати по отношение на маслото от авокадо, кои негови приложения е добре да включим в живота си, за какво да внимаваме при използването на масло от авокадо? Как се получава това масло и можем ли сами да си направим у дома?
Получаване на масло от авокадо
Маслото от авокадо се получа по метода на студено пресоване и представлява нерафиниран продукт от авокадовото кюспе и рафинирано масло, което е преминало през топлинна обработка.
Студенотопресовано масло от авокадо е най-полезно за храна. Тъй като не се нагрява, то пази всички свойства на плода с витамините, минералите и антиоксидантите.
Рафинираното масло е подлагано на високи температури при обработката му. То има по-лека миризма, но пък е загубило половината от полезните си свойства. Използва се основно за външно приложение - за козметични маски и лечение на увредена кожа.
Домашно масло от авокадо
В домашни условия е възможно получаване на това масло. За него са необходими само два продукта - плод авокадо и натурално кокосово мляко.
Приготвяне на масло от авокадо - 1 килограм плод се измива, обелва и нарязва, като месото се отстранява внимателно от пулпата, костилката също се отстранява. Плодът се нарязва и смила в блендер. Смесва се с половин литър кокосово мляко и се бърка до получаване на хомогенна смес.
Сместа се вари в тенджера с дебели стени на слаб огън до пълно изпаряване на влагата при непрекъснато разбъркване. След като стане готова, сместа се охлажда, прецежда се през марля, а мазната течност се пресипва в стъклен съд и се пази в хладилник.
Състав на маслото от авокадо
Този продукт има невероятно много полезни свойства, дължащи се на неговия изумителен химически състав. Съдържанието на полезни вещества е добре да се познава, за да се добие представа за какви възможности става дума. То съдържа:
- Витамини А и Е, както и такива от група В, също и витамин D и аскорбинова киселина, К, F, РР;
- Минерали - калий, калций, йод, цинк, кобалт, мед, желязо;
- Етерични масла;
- Антиоксиданти, включително много ценния сквален;
- Силно смилаеми мазнини;
- Фитохормони;
- Хлорофил;
- Като хранителна стойност съдържа 100 процента мазнини;
- 885 килокалории на 100 милилитра масло.
Ползи от маслото от авокадо
Този продукт има благотворно действие върху тялото на човека не само външно, но и вътрешно. Ето някои от ползите от него:
- Насърчава заздравяването на раните. Антиоксидантът сквален е с антимикробен и противогъбичен ефект, може също така да понижи нивата на холестерол в кръвта и влияе благотворно върху хормоналната система. Скваленът подпомага имунитета, унищожава свободните радикали и намалява ефекта от радиацията. Маслото подпомага синтеза на витамин D и доброто усвояване на кератина;
- Положителното му влияние се простира върху ендокринната система, храносмилателената и сърдечно-съдовата. Полезно е при възпаления на пикочните пътища, гастрит и язва и при дразнене на хранопровода и гърлото;
- Съдържащият се лецитин в него помага за укрепване на нервната, мозъчната и сърдечната дейност. Има благоприятно действие при чернодробни заболявания, болести на панкреаса и репродуктивната система;
- Противовъзпалителните свойства са много полезни при зарастване на кожни рани и лезии, порязвания, дерматити и други;
- Има добър ефект при ревматични и ставни проблеми, намалява подуването на тъканите, спира възпалението и подобрява подвижността на ставите;
- Подходящо е при заболявания на жлъчния мехур, а също и като прочистващо средство при запек, за отслабване и нормализиране работата на червата;
- Помага при заболявания на венците с противовъзпалителните си свойства. Потиска инфекциите, лекува пародонтозата и премахва лошия дъх;
- Мононенаситените мазнини и мастни киселини са основен изграждащ елемент на клетките. Ако функционират добре, кожата изглежда млада, свежа, опъната и еластична. Маслото от авокадо съдържа тези мазнини и ги дава на кожата;
- Насърчава и здравето на мозъка с помощта на омега - 3 мастните киселини и витамин Е, заздравяващи мозъчните клетки и кръвоснабдяването на мозъка. Витамин Е пази от болестта на Алцхаймер и може да стопира първоначалните симптоми, както и да ги премахне напълно.
Употреба на маслото от авокадо
Направленията, в които може да се ползва, са храна, здравни грижи и красота като козметологията предлага най-много възможности за използване на това масло.
Масло от авокадо в кулинарията
Кулинарните приложения на масло от авокадо на този продукт са многобройни. Най-често се открива в кухнята на Испания, средиземноморските страни и в Латинска Америка.
Използва се основно в дресингите за салати, където зеленчуците и морската риба си партнират, при морските дарове и при месото. Маслото от авокадо е подходяща добавка към всяко зеленчуково ястие. При месото то подпомага усвояването му от тялото и доброто храносмилане.
Това масло е подходящо за пържене, тъй като има висока точка на кипене. Нерафинираното масло не е канцерогенно при пържене на всякакви храни. При дълго нагряване част от полезните свойства изчезват и може да се получат някои нежелани съединения, но краткотрайното загряване до високи температури е напълно допустимо от здравословна гледна точка.
Масло от авокадо в козметологията
Маслото от плода авокадо демонстрира отлични качества в грижата за епидермиса на цялото тяло и косата. То изглажда бръчките, подобрява еластичността на кожата, спира косопада, изравнява тонуса на кожата и подпомага лечението на акнето.
Има лечебен и заздравяващ ефект върху слабата коса. То подхранва скалпа в дълбочина, активира метаболитните процеси в тъканите, събужда спящите фоликули и подпомага растежа на косата.
С него миглите стават по-дълги, по-плътни и изразителни. Нанасян върху веждите този продукт ги прави по-плътни, меки и запълва окапалите косъмчета в тях.
Възстановяващите свойства на маслото от авокадо са подходящи за нокътната плочка, която укрепва, а кожичките около нея омекват. Състоянието на кожата и ноктите се подобрява видимо при редовна употреба.
Противопоказания за употреба и съхранение на масло от авокадо
Маслото от авокадо си има своите противопоказания както всеки друг подобен продукт. Не бива да се използва при:
- Индивидуална непоносимост и алергични реакции;
- При хронични проблеми с бъбреците и жлъчката, защото може да раздвижи налични камъни в органите;
- При панкреатити - може да засили оплакванията.
Не бива да се използва масло от авокадо след като срокът му на годност е приключил, а той е 18 месеца след отваряне на бутилката. Съхранението трябва да бъде в стъклен съд. Вече отворено, маслото се държи само в хладилник, тъй като на по-топло бързо губи свойствата си. В запечатано състояние може да се съхранява на стайна температура около 18 °C, без да се излага на пряка слънчева светлина.
Коментари