Тропическият плод авокадо не присъства твърде често на трапезата на българина, а трябва.
Подобният на круша плод притежава не само страхотен аромат, но е и безплатен чичо доктор за организма.
Знаете ли какви са полезните свойства на авокадото? Биохимичният му състав напомнящ повече на ядки, отколкото на плод. Авокадото осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човека.
Авокадото е много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6. На 100 грама се съдържат 218 калории.
Лекарите го препоръчват при диабет, сърдечносъдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, високо кръвно налягане, анемия, язва, гастрит. Авокадото засилва метаболизма и укрепва имунитета.
Най-ценено е заради това, че действа срещу туморни и ракови заболявания. Профилактично средство срещу рака на устната кухина е. Полезно е и за жените, тъй като регулира месечния цикъл. Казано по-накратко - тропическият плод има "лекарства" за почти всички болести.
Преди да се насладите на вкуса на авокадото, знайте, че се консумира само в суров вид. Никога не го подлагайте на термична обработка, тъй като започва да горчи.
Най-подходящо на консумация авокадото е, когато е леко меко. Дори да има леко загнили участъци - не се притеснявайте, а смело го използвайте за направата на вкусни салати с авокадо, сосове и дипове.
Коментари