Авокадото датира още от времето на ацтеките. Испанските завоеватели са го кръстили абагадо по името, дадено му от ацтеките – масло от дървото. И днес този мазен и мек плод се цени високо в цял свят.
Спокойно можем да кажем, че авокадото е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка. Но нека това не ви обърква – то е чудесна съставка както в солени, така и в сладки ястия.
Едно от най-популярните и апетитни предястия с авокадо несъмнено е гуакамоле. Меката част на 2 плода се намачква с вилица и се поръсва със сока от лайм. Към полученото пюре се добавя 1 ситно нарязан домат, 2 скилидки чесън, 2 стръка зелен лук и малко магданоз.
Освен заради изключителните му вкусови качества авокадото е високо ценено и заради ползите му върху човешкия организъм. Всъщност този екзотичен плод, набиращ все по-голяма популярност у нас, се счита за една от най-здравословните храни на планетата, тъй като съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамин А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.
Редовната консумация на авокадо може да ви предпази от диабет, инсулт, инфаркт и исхемична болест на сърцето, тъй като прочиства плаките, образувани вследствие на високия холестерол. Олеиновата киселина също е много ефективна за превенцията на рак на гърдата.
Авокадото е богато на фолиева киселина. Половин авокадо осигурява около 23% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Високото съдържание на фолиева киселина в авокадото е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти като дефекти на невралната тръба и спина бифида. Сигурно вече се досетихте, че бъдещите майки ще извлекат огромна полза, ако включват поне няколко пъти седмично авокадо в менюто си.
Не на последно място, зеленият плод оказва благотворно въздействие и върху кожата. Маслото от авокадо се добавя в много козметични продукти заради способността му да подхранва и придава блясък на кожата. То също така помага при лечение на псориазис, кожна болест, която води до зачервяване и раздразнение на кожата.
Коментари