Авокадото е плод, който се отличава със своите специфични вкусови качества и изключително полезен хранителен състав. Още наречен крокодилската круша, авокадото започва своята история от територията на Мексико, но днес неговата популярност е разпространена из целия свят.
Този плод се различава от останалите по своя не толкова сладък вкус. Въпреки това, ботаниците определят авокадото за плод, тъй като притежава месеста структура, сравнително сладък вкус и расте на дърво. Още една значителна характеристика отличава авокадото от останалите плодове и това е неговият състав. Докато повечето плодове съдържат най-вече въглехидрати, то в състава на авокадото има само здравословни мазнини. Освен голямото му значение в кулинарния свят, авокадото предлага и редица ползи за човешкото здраве.
Ето няколко причини, поради които авокадото се нарежда сред 10-те най-здравословни храни:
Спомага за регулирането на холестерола
Авокадото е изключително полезен плод, който предпазва организма от сърдечни заболявания. Според изследвания, ежедневната консумация на плода намалява нивата на триглицериди и на лошия холестерол, като същевременно допринася за повишаването на добрия холестерол.
Регулира оптималното тегло
Според научни проучвания, консумацията на авокадо спомага за регулирането на оптимално телесно тегло и установяване на нормален индекс на телесната маса. Още повече, редовната консумация на авокадото допринася за по-ниски нива на затлъстяване и предпазва от появата на метаболитен синдром. Това се дължи на високото съдържание на фибри в състава на плода. Те ускоряват отслабването, като придават усещане на ситост и регулират нивата на апетита.
Спомага за усвояване на полезни вещества от организма
Някои полезни вещества като витамини и антиоксиданти са мастноразтворими, което означава, че трябва да се приемат с мазнини, за да се усвоят правилно. С помощта на мазнините в авокадото, плодът спомага на организма да приеме полезните вещества от останалите продукти. Ето защо авокадото се съчетава не само вкусово, но и хранително с различни зеленчуци и меса.
Поддържа доброто здраве на зрението
Авокадото съдържа в състава си антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Благодарение на тях, плодът подпомага за намаляването на риска от макулна дегенерация и катаракта, които са сред основните очни заболявания при възрастните.
Регулира оптималните нива на кръвно налягане
В състава на авокадото има богато съдържание на минерала калий, който се свързва с регулиране на нормалните на кръвното налягане. Съдържанието на калий в авокадото намалява още рисковете от бъбречни увреждания и сърдечно-съдови заболявания.
Намалява риска от проблеми с костите
Авокадото се смята за изключително полезен плод, който играе спомагателна роля в укрепването на костите. Редовната консумация на авокадо се смята за превантивно средство срещу възпалителни процеси на костите, като потиска и лекува симптомите на артрит.
Вижте и някои идеи за приготвяне на вкусното и полезно авокадо.
Коментари