Авокадото си е спечелило почетно място като една от най-популярните храни заради изключително полезното си съдържание на хранителни вещества и разнообразните си кулинарни приложения. Богато на фибри, калий, здравословни мазнини и мощни антиоксиданти, ползите на авокадото са много.
С тази статия целим да сложим край на дебата дали авокадото е плод или зеленчук.
Плод или зеленчук?
Авокадото е плод. Или по-точно - ботаниците го определят като едър плод с едно семе.
Въпреки че не е толкова сладко, колкото повечето други плодове, все пак съответства на дефиницията за плод, която е сладък и месест плод на дърво или друго растение, който съдържа семена и може да се консумира като храна.
Авокадото произлиза от Мексико и плодовете му растат по дървета. Вътрешността му е кремообразна и с гладка текстура, а отвън е покрито с неравна, твърда, тъмнозелена или черна обвивка.
Половината от малко (или една трета от средно голямо) авокадо, което е около 50 г, се счита за една порция. Съдържа около 94 калории и е пълно със здравословни мазнини и хранителни вещества с различни здравословни ползи.
Как да различим плодовете от зеленчуците
И плодовете, и зеленчуците идват от растения, така че понякога е трудно да се разграничи кое какво е. В интерес на истината няма официален начин за отбелязване на разликата. Основната ботаническа разлика обаче се състои в това от коя част на растението произхождат.
Докато плодовете започват живота си от цвета на растението и често съдържат семена, зеленчуците обикновено включват стъблата, цветните пъпки, корените или листата.
И въпреки че това не са научни разграничения, то те трябва да са ви достатъчни, за да можете да разграничавате повечето плодове и зеленчуци. От кулинарна гледна точка някои плодове често се категоризират като зеленчуци.
Плодове, които обикновено се считат за зеленчуци
Авокадото не е единственият плод, който може да вземете за зеленчук. Някои плодове могат да минат както за плод, така и за зеленчук. Те са плодове от ботаническа гледна точка, но се категоризират като зеленчуци в готвенето или науката за храната.
Ето и някои от тях:
- домати;
- краставици;
- тиквички;
- тикви;
- чушки;
- скуош тиква;
- маслини;
- патладжани;
Как да включите авокадото в хранителния си режим?
Авокадото има много кулинарни приложения. Най-често се използва при направата на гуакамоле. Процесът е лесен и включва намачкване на авокадото на паста и смесването му с лимонов сок. След това може да се добавят подправки по избор като червен лук, зелен лук, чили, домати или пък чушки.
Авокадото може да се яде и сурово, а за по-добър вкус може да добавите щипка сол и пипер. Също може да се добавя и в салати. Благодарение на високото си съдържание на мазнини то помага за усвояването на витамините от другите зеленчуци в храната. Освен това гладката му и кремообразна текстура го прави чудесен избор за пудинги или коктейли.
И още едно предимство на авокадото - може да се използва като заместител за маслото - било то за мазане или за печене.
Коментари