Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чудотворните ползи от авокадото

Чудотворните ползи от авокадото

Чудотворните ползи от авокадото

През последните години авокадото доби невероятна популярност и се превърна в изключително търсен хранителен продукт както по света, така и у нас.

И въпреки, че не расте по нашите земи, може да се намери по пазарите и в различните вериги хранителни магазини.

Авокадото е маслен плод с плътна, кремообразна текстура, който се счита за една от най-здравословните храни.

То заслужава почетно място в нашето меню, тъй като богатият му състав от хранителни вещества, витамини и минерали оказва магическо действие върху тялото и организма и носи голям брой ползи за човешкото здраве.

Този уникален продукт не случайно е получил прозвището супер храна, тъй като ни доставя над 25 основни хранителни вещества.

За разлика от повечето плодове, които се състоят основно от въглехидрати, авокадото блести и с високо съдържание на здравословни мазнини.

Не съдържа натрий или холестерол, и има изключително ниско съдържание на наситени мазнини.

Авокадото е полезно за здравето заради минералите като мед, желязо, фосфор, магнезий, манган и калий, както и редица витамини А, B1, В2, В3, В5, В6, C, E, и K, които съдържа.

В състава си има и фибри, което го прави полезна растителна храна при всякакъв вид диета, както за отслабване, така и за качване на мускулна маса.

Несъмнено ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне не само да балансираме хранителния си режим, но и да се справим с редица здравословни проблеми.

Ето част от невероятните ползи, които авокадото носи.

Грижи се за здравето на сърцето

Здравословни ползи от авокадото

Авокадото подпомага работата на сърцето и намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Полезните му съставки понижават нивата на лошия холестерол и нивото на триглицеридите.

Подпомага регулацията на кръвната захар

Фибрите, които се съдържат в авокадото, в комбинация и с други негови ценни хранителни вещества, регулират кръвната захар. Те предоставят на организма разнообразие от макронутриенти – белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Предпазва от ракови заболявания

Проведени проучвания свързват авокадото със значителното намаляване риска от рак на кръвта, на устната лигавица, гърдата и простатата.

Това се дължи на съдържащите се в полезния плод многобройни фитохимикали, които помагат в предпазването и предотвратяването на развитие на ракови клетки.

Естествено средство за поддържане на красотата

Авокадото е полезно за кожата

Освен в кулинарията, авокадото намира широко приложение и в козметичната индустрия.

Плодът участва като основна съставка в множество подхранващи маски за лице, маски за коса с авокадо, както и в масла и кремове за грижа за кожата.

Добър помощник в отслабването

Консумацията на авокадо носи усещане за ситост за продължително време, благодарение на високото съдържание на фибри и количеството сложни въглехидрати, на които е богато.

Ненаситените мазнини, които се съдържат в плода ни помагат в борбата с излишните килограми.

Подобрява концентрацията и стимулира мозъчната дейност

Според група американски учени, ежедневната консумация на авокадо повишава способността за съсредоточаване при хора с наднормено тегло.

Предишни изследвания сочат, че именно този тип хора са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни.

Авокадото е полезна храна и заради богатото си съдържание на лутеин, който подпомага паметта, както и на мононенаситени мазнини и фибри, които влияят благоприятно върху когнитивните умения.

Разгледайте нашите рецепти с авокадо и прочетете също какво съдържа авокадото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest