През последните години авокадото доби невероятна популярност и се превърна в изключително търсен хранителен продукт както по света, така и у нас.
И въпреки, че не расте по нашите земи, може да се намери по пазарите и в различните вериги хранителни магазини.
Авокадото е маслен плод с плътна, кремообразна текстура, който се счита за една от най-здравословните храни.
То заслужава почетно място в нашето меню, тъй като богатият му състав от хранителни вещества, витамини и минерали оказва магическо действие върху тялото и организма и носи голям брой ползи за човешкото здраве.
Този уникален продукт не случайно е получил прозвището супер храна, тъй като ни доставя над 25 основни хранителни вещества.
За разлика от повечето плодове, които се състоят основно от въглехидрати, авокадото блести и с високо съдържание на здравословни мазнини.
Не съдържа натрий или холестерол, и има изключително ниско съдържание на наситени мазнини.
Авокадото е полезно за здравето заради минералите като мед, желязо, фосфор, магнезий, манган и калий, както и редица витамини А, B1, В2, В3, В5, В6, C, E, и K, които съдържа.
В състава си има и фибри, което го прави полезна растителна храна при всякакъв вид диета, както за отслабване, така и за качване на мускулна маса.
Несъмнено ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне не само да балансираме хранителния си режим, но и да се справим с редица здравословни проблеми.
Ето част от невероятните ползи, които авокадото носи.
Грижи се за здравето на сърцето
Авокадото подпомага работата на сърцето и намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.
Полезните му съставки понижават нивата на лошия холестерол и нивото на триглицеридите.
Подпомага регулацията на кръвната захар
Фибрите, които се съдържат в авокадото, в комбинация и с други негови ценни хранителни вещества, регулират кръвната захар. Те предоставят на организма разнообразие от макронутриенти – белтъчини, въглехидрати и мазнини.
Предпазва от ракови заболявания
Проведени проучвания свързват авокадото със значителното намаляване риска от рак на кръвта, на устната лигавица, гърдата и простатата.
Това се дължи на съдържащите се в полезния плод многобройни фитохимикали, които помагат в предпазването и предотвратяването на развитие на ракови клетки.
Естествено средство за поддържане на красотата
Освен в кулинарията, авокадото намира широко приложение и в козметичната индустрия.
Плодът участва като основна съставка в множество подхранващи маски за лице, маски за коса с авокадо, както и в масла и кремове за грижа за кожата.
Добър помощник в отслабването
Консумацията на авокадо носи усещане за ситост за продължително време, благодарение на високото съдържание на фибри и количеството сложни въглехидрати, на които е богато.
Ненаситените мазнини, които се съдържат в плода ни помагат в борбата с излишните килограми.
Подобрява концентрацията и стимулира мозъчната дейност
Според група американски учени, ежедневната консумация на авокадо повишава способността за съсредоточаване при хора с наднормено тегло.
Предишни изследвания сочат, че именно този тип хора са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни.
Авокадото е полезна храна и заради богатото си съдържание на лутеин, който подпомага паметта, както и на мононенаситени мазнини и фибри, които влияят благоприятно върху когнитивните умения.
Разгледайте нашите рецепти с авокадо и прочетете също какво съдържа авокадото.
Коментари