Gotvach.bg»Статии»Плодове»Драконов Плод

Драконов Плод

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Драконов плод

Драконовият плод /Hylocereus/, известен още като питая и питахая представлява екзотичен кактусов плод, който се характеризира с отлични здравословни качества. Драконовият плод всъщност е плодът на растение от семейство Кактусови.

Неговата родина е Централна Америка, но се отглежда и в Мексико, Югоизточна Азия, Южна Америка и Израел. Несъмнено драконовият плод е един от най-екзотичните и интересни плодове в света. Външният му вид няма равен, а вътрешността не отстъпва по нищо.

Красивите цветове на растението могат да се видят само нощем, затова много често е наричано „лунно цвете“ и „кралица на нощта“. На външен вид драконовият плод има продълговата форма, покрит с червени, жълти или розови израстъци, които му придават наистина уникален облик.

Легендата разказва, че драконов плод е създаден преди хиляди години от драконов, огнен дъх. По време на тежка битка, когато драконът издишал огън, последното нещо, което излизало от носа му бил този плод. След като войниците убиели змей, плодовете били събирани и дарявани на императора като ценно и желано съкровище и символ на победата.

Според ацтекските източници, питаята е позната на хората още от 13 век. Във Виетнам се отглеждат големи количества от този плод. Там е познат под наименованието танг лоу. В Малайзия се появява за пръв път едва през 1999 година. В Колумбия и Никарагуа драконовият плод е много разпространен и се отглежда с търговска цел. По тези места плодът вирее много добре поради топлия климат.

За да расте добре, драконовият плод се нуждае от умерени валежи. Преполиването може да доведе до загниването му. Ако искате да си отглеждате питая вкъщи, може да използвате семената, които остават след като изядете плода. Кактусът расте сравнително бавно, а най-трудната част е да даде плод.

Питахая

Видове драконов плод

Драконовият плод основно бива три вида. Първият е червена питая. Той има червена кора и бяла месеста част. Вторият е питая Коста Рика – притежава червена кора и червена месеста част. Последният е жълта питая – характеризира се с жълта кора и съответно жълта месеста част.

Състав на драконов плод

Над 80% от съдържанието на драконовия плод е вода. Той е богат на витамин С и витамин Е, както и минералите фосфор, калций, магнезий, флуор и цинк. Съдържа редица ненаситени мастни киселини – стеаринова, олеична, линолова и палмитинова киселина.

Драконовият плод е отличен източник на фибри и антиоксиданти.

100 г драконов плод съдържат 36 ккал, 7 г въглехидрати, 0.4 г мазнини, 1 г белтъчини.

Избор и съхранение на драконов плод

Драконовият плод не е много разпространен в нашата страна. Може да се открие в специализирани магазини. От пазара може и да си закупите козметика с този екзотичен плод. Ако попаднете на екзотичния плод, го огледайте за външни белези от нараняване.

Поставени на хладно, зрелите плодове могат да се съхраняват до 1 седмица, а по-слабо узрелите – почти 2 седмици. Драконовият плод може да тежи между 150-600 г до 1 кг.

Салата с драконов плод

Драконов плод в кулинарията

Драконовият плод се консумира добре охладен. Разрязва се на две части, а вътрешността се издълбава с лъжичка. Месото, което се консумира сурово е съвсем леко сладко, но е с много ниско съдържание на калории.

Много хора не харесват вкуса на драконов плод и затова го използват само за украса на различни ястия. Може да се добави към плодови салати и екзотични фрешове и разнообразни коктейли. Мекият аромат е подходящ за направата на вино, а цветовете от растението са подходящи за чай.

Нарязан драконов плод

Ползи от драконовия плод

Питаята е с много високо съдържание на фитоалбумин, който представлява много силен антиоксидант. Фитоалбуминът се бори със свободните радикали и по този начин предпазва тялото от ракови заболявания. Свободните радикали са главните виновници и за преждевременните процеси на стареене.

В Тайван диабетиците използват драконовия плод като добавка към ориз, защото е изключително богат на диетични фибри. Драконовият плод е нискокалоричен, затова може да се консумира по време на диети за отслабване.

Драконовият плод подобрява храносмилането и ускорява отделянето на токсини от организма. Той намалява холестерола и високото кръвно налягане. Водата, минералите и фибрите в него влияят много добре върху работата на черния дроб и перисталтиката на червата. Твърди се, че ако редовно похапвате драконов плод, ще успеете да редуцирате теглото си.

Най-големите ползи на драконовия плод са

1. Намалява желанието да си хапвате сладко;

2. Влияе положително на сърдечно-съдовата система;

3. Плодът е богат на диетични фибри;

4. Съдържа активни антиоксиданти;

5. Подобрява храносмилането;

6. Полезен е при диабетиците и стабилизира нивото на кръвната захар;

7. Намалява признаците на стареенето;

8. Облекчава симптомите на артрита.

9. Подобрява състоянието на косата;

10 Успокоява изгорената кожа.

Фибрите в драконовият плод помагат за подобряването на перисталтиката на червата, а в същото време плодът е богат и на антиоксиданти. Изключително полезен е за жените, тъй като съдържа дневната доза на калий в състава си. Това е особено важно за слабия пол по време на менопаузата, тъй като липсата на този микроелемент тогава може да доведе до развитие на остеопороза.

Освен всичко това антиоксидантите в състава на драконовия плод имат и противовъзпалителни свойства. Именно затова плодът е полезен и за мъжете, тъй като тези вещества оказват отлично профилактично и лечебно действие при заболяванията на простатата.

Плодът е изключително полезен и има благоприятен ефект на сърдечно-съдовата и ендокринната система. В същото време както пулпата на драконовия плод, така и семената му имат лечебни свойства. Те са богати на танини, които са изключително полезни за зрението,

Драконов плод - Питая

Ползи от драконовия плод при бременност и кърмене

За бъдещите майки плодът е полезен, защото:

1. Меката част на плода е богата на желязо, което е от съществено значение за производството на червените кръвни клетки. По време на бременността, когато много ресурси се изразходват за развитието на плода, жените са изправени пред риска от развитието на анемия. Именно затова е важно да включите този плод в менюто си, ако сте бременни или планирате да си имате дете.

2. Тези плодове съдържат голямо количество фолиева киселина, която е от съществено значение за нормалното развитие на феталната нервна система на плода.

3. Фибрите в пулпата помогнат за нормализирането на храносмилането и премахването на подуването на корема, което е друг доста често срещан проблем при бъдещите майки.

Въпреки всички тези ползи, не бива да забравяте, че трябва да консумирате драконовия плод доста внимателно, тъй като той може да причини тежка алергична реакция. По време на лактацията е най-добре да се откажете изцяло от него, тъй като организмът на бебето може да реагира негативно на потенциалните алергени в него.

Имайки предвид, че драконовият плод е истински склад на витамини, той е много полезен и за децата. Не забравяйте баче, че това е екзотичен плод, който може да доведе до тежка алергична реакция. Имено затова не бива да го давате на много малките деца до 6-7 години, а след това може да се въвежда много бавно в менюто, за да се следи реакцията на организма на малчуганите.

Козметика с драконов плод

Месестата част на драконовия плод съдържа голямо количество полизахариди, които притежават много добър стягащ ефект. Това е причината плодът да се използва в кремове и други продукти за кожата, които забавят процесите на стареене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.9
56
43
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
краси
краси
20.07.2015 18:51
Аз го имам това растение, ако някой иска резници, или малка питахая, да ми пише :)
8
0
Потребител#179631
Здравей Краси искам да попитам как мога да се свържа с вас и дали бих могъл да знам как да получа малка питахая или семена за да си гледам
0
0
Петя
Петя
24.07.2015 01:45
kак мога да се свържа с вас?
1
1
Наташа Йорданова
Наташа Йорданова
22.03.2013 20:21
Опитах този плод наскоро в Белгия. Много е приятен. Има лек вкус на киви.Белгийката, която ми го донесе не знаеше как се казва, за да про4етем за полезността му. Радвам се, 4е слу4айно открих тази статия. Благодаря ви!
4
0
Радостина
Радостина
22.03.2013 12:42
ДОБРЕ ОХЛАДЕН Е ИДЕАЛЕН ЗА ЛЯТОТО.
2
0