Авокадото играе незаменима роля в кулинарния свят. Това се дължи на изключително полезните му вкусови и хранителни качества, които го нареждат сред най-широко използваните продукти в различни рецепти.
Авокадото има богат състав от фибри, антиоксиданти, витамини и здравословни мазнини. То има редица полезни свойства, а неговият вкус предлага широко предложение в различни солени и сладки рецепти.
Нестандартният вкус на основата за гуакамоле е и основната причина да съществуват разногласия по отношение на неговия вид – дали авокадото е плод или зеленчук.
Отговорът на този въпрос:
Макар че авокадото няма типичния сладък вкус, характерен за плодовете, то все пак е официално определено като плод. Според ботаниците авокадото има всички основания да се определя като плод, но основната е, че то е месесто, сравнително сладко и расте на дърво.
Произходът на авокадото е мексикански и то се отглежда като плод на дърво. Има кремообразна сърцевина, характерен зелен цвят и неравна грапава обвивка.
Въпреки специфичният вкус на авокадото, този плод може да бъде чудесна съставка за приготвяне на супи, сосове, глазури, салати и почти всякакъв тип ястие.
Именно специфичните вкусови качества превръщат авокадото в един от най-популярните и универсални плодове в кулинарията, с които се приготвят здравословни салати, вкусни разядки.
Прочети също как се реже авокадото, как да запазим авокадото свежо по-дълго време или как да накараме авокадото да омекне по-бързо.
Коментари