Авокадото е древен плод, познат на човечеството от почни 10 000 години. За жалост той стъпва на българския пазар преди едва десетилетие и все още мнозина на се опитали невероятно вкусния плод с голяма костилка.
Въпреки че не е характерен за нашите географски ширини, авокадото все по-често присъства на трапезата ни. Плодът е отличен източник на витамин К, освен това е богат на минарелите мед и калий. Авокадото има нисък индекс на гликемично зареждане и на практика не влияе върху инсулина.
За да си приготвите песто с авокадо, гуакамоле или разядка с авокадо, то трябва да е добре узряло. Добре узрялото авокадо има наситен зелен цвят, лъскава кора без пукнатини или черни кора.
Какво да правим ако обаче сме си купили неузряло авокадо? Това не е болка за умиране. Достатъчно е да оставите плода за няколко дни на сухо и проветриво място със стайна температура. То ще омекне и ще бъде готово да изиграе главната роля във вашата салата с авокадо.
Прочети също с кои храни се комбинира авокадото и как се бели авокадо.
Коментари