Авокадото е известно със своята широка употреба в готварските ястия. То се оказва и любим плод за много ценители на вкусната храна.
Консумацията на авокадото обаче предизвиква редица въпроси, затова е важно да бъдете наясно как правилно да подбирате истински полезното авокадо.
Когато купувате този плод от магазин, обърнете внимание на цвета му. Неузрялото авокадо има зелен цвят, докато следващите стадии от развитието му са съответно светлокафяво, кафяво, тъмнокафяво.
Зеленият цвят на неузрялото авокадо е индикатор за недоразвит плод. Затова ви съветваме да избягвате директната му консумация.
Неузрялото авокадо има токсични свойства, а в някои изследвания се споменава като отровен продукт. Най-доброто решение е да го оставите да узрее в домашни условия, като го съхранявате на стайна температура. За да бъде годно за ядене, авокадото трябва да престои около 3-4 дни и след това да се консумира.
Неслучайно авокадото се нарежда сред първите най-здравословни храни в света. Неговите ценни хранителни качества са причината да бъде включен в редица готварски рецепти с авокадо. Дори да го консумирате индивидуално, ще извлечете не малко ползи.
Авокадото съдържа цели 25 хранителни вещества, благоприятни за развитието на организма. Плодът е съставен от мастни киселини, витамини E и B12, калий, магнезий, фибри и антиоксиданти. Освен това той е изграден от здравословни мазнини и с негова помощ се постига балансиран хранителен режим, затова е продукт, който трябва да имате в менюто си, за да може често да похапвате вкусни и полезни разядки с авокадо или салати с авокадо.
Прочети също как може да се запази авокадото свежо по-дълго време и как се съхранява авокадо.
Коментари