Ако обичате авокадо, то със сигурност знаете, че то трябва да се консумира възможно най-бързо, след като бъде обелено. Ако не можете да го изядете веднага, след като го обелите, но не знаете как да го запазите свежо за по-дълго време, то този съвет е именно за вас. Ще споделим с вас няколко лесни и изпитани начина да запазите авокадото по-свежо за по-дълго време. А ето и кои са те:
1. Първото и едно от най-важните неща е да оставите костилката в авокадото. Това се прави с цел да се предпазни авокадото от потъмняване и да остане свежо за по-дълго време. Това означава, че след като разрежете авокадото, в частта, която няма да консумирате, трябва да оставите костилката. По този начин, частта, която е в допир с костилката, остава свежа. Предната част обаче може да потъмнее бързо. Трябва да покриете частта от авокадото, която не е в допир с костилката, за да не потъмнее;
2. Методът с лук. Тук трябва да нарежете 1/4 червен лук на големи парчета. Поставят се на дъното на подходящ съд, който да можете добре да затворите. След това може да сложите частта от авокадото, която няма да консумирате веднага. Трябва обаче така да сложите авокадото, че костилката му да сочи на горе. След това затворете съда и го поставете в хладилника. Лукът отделя изпарения, които помагат на авокадото да си запази свежестта си;
3. Метод със зехтин. Ако желаете да запазите авокадото свежо и то да не потъмнее, може да използвате зехтин. Той е натурален, която не променя по никакъв начин аромата и вкуса на авокадото. Може да намажете частта авокадо, която няма да ползвате веднага. После отново го сложете в съд, който се затваря добре. Зехтинът пази авокадото свежо. Предпазва го от окислението и пречи на въздуха да влезе в контакт с него;
4. Метод с лимонов сок. За този метод, трябва да напръскате останалата ви част авокадо с лимонов сок, така ще го запазите свеж за по-дълго.
5. Студена вода. Потопете авокадото в студена вода, като по този начин ще му попречите да влезе в контакт с кислорода. Трябва обаче да не го киснете дълго във вода.
6. Найлоново фолио. Фолиото е най-добрият начин за съхранение на всякакъв вид храна. Нужно е само да увиете авокадото във фолио и да го сложите в хладилника;
7. Намачкване. Направете си гуакамоле и сложете лимонов сок. Неговата киселина пречи на авокадото да се окисли.
След това може да си приготвите салата с авокадо, авокадо на разядка или пък сандвичи с авокадо.
Виж също как се отглежда авокадо и как да накараме авокадото да узрее по-бързо.
Коментари