Повечето хора са любители на зелените салати, особено когато те са съвсем пресни и имат свеж вид. Съхраняването им обаче често се оказва доста трудно. Ако пазаруваме като повечето семейства, които правят по един голям пазар през уикенда, често салатите се развалят до края на седмицата и стават негодни за употреба.
За да успеем да ги запазим по-дълго свежи, е необходимо да спазваме няколко основни правила. Задължително е след като закупим салатите, без значение дали става въпрос за къдрава салата, копф салатата, салата айсберг, спанака, рукола и т.н, да ги съхраняваме на студено място.
Най-добре е те да се извадят от опаковката или плика, в който са поставени от продавачите, и да бъдат увити в кухненско руло, за да се абсорбира влагата от тях.
Почти на всяка домакиня ѝ е много досадно измиването на зелените зеленчуци всеки път преди приготвянето на салатите. От няколко години дори и на българския пазар се продават специални центрофуги, предназначени за измиване и подсушаване на салатите, с които зеленчуците се съхраняват много по-дълго време.
Изключително удобни са за употреба и това, което е може би най-доброто, е, че можете в рамките на броени минути да измиете няколко салати и после без проблем да ги съхранявате в хладилника и да ги използвате през следващите няколко дни.
Така няма да се налага всеки път непосредствено преди приготвянето на салатата да си изчислявате колко време ще Ви е необходимо за приготвянето ѝ, тъй като ще можете дори предварително да си я нарежете.
Триковете за запазването на свежестта на салатите са няколко. След като сте закупили салатите, ги накисвате за няколко минути в студена вода. Можете да използвате и купата на самата центрофуга за тази цел. После измивате всеки един лист под течаща вода, за да сте сигурни, че сте премахнали пръстта от салатата.
Ако сте решили да си приготвяте спанак, това е подходящият момент да премахнете дебелите му дръжки, след което също трябва да измиете всяко листенце по отделно. За да спестите време за приготвянето на салатите, можете предварително да си ги накъсате/нарежете и така да ги сложите в центрофугата.
Завъртате няколко пъти изчистените и нарязани листенца в уреда, като внимавате да не го препълвате. На няколко пъти изхвърлете водата, която ще пуснат зеленчуците, и когато станат сухи, ги извадете.
Най-добре е да си ги порционирате и да ги увиете в кухненско руло. По този начин ги слагате в хладилника и така ще сте сигурни, че няма да е проблем да издържат цяла седмица. Всеки пък когато Ви се дояде свежа салата, вадите една порция и просто я изсипвате в купа. Така подсушените зеленчуци също много по-добре поемат подправките, отколкото ако са мокри.
И за да завършите кулинарната употреба на зелените салати, ви предлагаме няколко апетитни рецепти: Рукола със смокини, прошуто и пармезан, Зелена салата с козе сирене и бадеми, Лятна гръцка салата, Салата с айсберг и пилешко, Салата с айсберг, Салата със спанак и кресон.
Коментари