Пълен хладилник и свежи продукти в него – това е мечтата на всяка домакиня. Често обаче това си остава просто мечта. Обикновено ситуацията е малко по-различна - знаеш, че имаш всичко необходимо за вечеря, планираш точно времето, необходимо за приготвянето й, отваряш хладилника и виждаш, че половината продукти вече не са годни за ядене.
За да не изпадате в подобни ситуации, съществуват някои трикчета, с които може да запазите продуктите свежи по-дълго време. Ето какво да направите, за да имате винаги под ръка всичко, което ви потрябва:
1. Ябълката – най-добрият приятел на картофите
Картофите дават възможност за приготвянето на огромно разнообразие на ястия и по тази причина хората купуват в големи количества. За да ги предпазите от разваляне, сложете една ябълка там, където ги съхранявате. Важно е да ги отделите от всички останали плодове и зеленчуци. Единствено ябълката може и трябва да бъде при тях.
2. Извадете доматите от хладилника
Вероятно, първата ви работа, щом се приберете, е да ги пъхнете там, това обаче не е правилно. Те са сочен зеленчук с мека текстура, които не реагират добре на студ. Оставете ги на кухненския плот, някъде, където няма да ви пречат.
3. Използвайте фолио
Ако сте привърженици на целината, може да я запазите по-дълго, като я опаковате с алуминиево фолио. По този начин тя ще се запази свежо до поне 2 седмици.
Фолиото ще ви помогне да запазите по-дълго свежи и бананите. Не ги отделяйте, а опаковайте дръжките с фолио.
4. Защитете гъбите от влагата
Най-добрият начин да го направите е като ги съхранявате в хартиен плик. Това няма да им позволи да се овлажнят.
5. Правилна грижа за авокадото
Полезен плод и прекрасна съставка към различни салати. Ако смятате да си заделите, трябва да знаете, че топлината кара авокадото да узрява по-бързо. За да го запазите по-свежо, го оставете в хладилник.
6. Третиране с оцет на малките червени плодове
За да предпазите боровинките, къпините и ягодите от разваляне, преди да ги сложите в хладилника, ги измийте с разтвор от 3 чаши вода и 1 чаша оцет. Това ще унищожи микробите, които се навъртат наоколо. Задължително трябва да изсъхнат преди да ги приберете в хладилника.
7. Преборете се с влагата при зеленчуците
Поставете кърпи или кухненска хартия при отделенията за зеленчуци в хладилника. По този начин ще предотвратите появата на влага, която иначе съдейства за по-бързото разваляне на зеленчуците.
Коментари