Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»7 супер лесни начина да запазите храната по-дълго свежа

7 супер лесни начина да запазите храната по-дълго свежа

ХрисиХриси
Новак
14717
свежа храна в хладилника

Пълен хладилник и свежи продукти в него – това е мечтата на всяка домакиня. Често обаче това си остава просто мечта. Обикновено ситуацията е малко по-различна - знаеш, че имаш всичко необходимо за вечеря, планираш точно времето, необходимо за приготвянето й, отваряш хладилника и виждаш, че половината продукти вече не са годни за ядене.

За да не изпадате в подобни ситуации, съществуват някои трикчета, с които може да запазите продуктите свежи по-дълго време. Ето какво да направите, за да имате винаги под ръка всичко, което ви потрябва:

1. Ябълката – най-добрият приятел на картофите

Картофите дават възможност за приготвянето на огромно разнообразие на ястия и по тази причина хората купуват в големи количества. За да ги предпазите от разваляне, сложете една ябълка там, където ги съхранявате. Важно е да ги отделите от всички останали плодове и зеленчуци. Единствено ябълката може и трябва да бъде при тях.

2. Извадете доматите от хладилника

Вероятно, първата ви работа, щом се приберете, е да ги пъхнете там, това обаче не е правилно. Те са сочен зеленчук с мека текстура, които не реагират добре на студ. Оставете ги на кухненския плот, някъде, където няма да ви пречат.

3. Използвайте фолио

свежа целина

Ако сте привърженици на целината, може да я запазите по-дълго, като я опаковате с алуминиево фолио. По този начин тя ще се запази свежо до поне 2 седмици.

Фолиото ще ви помогне да запазите по-дълго свежи и бананите. Не ги отделяйте, а опаковайте дръжките с фолио.

4. Защитете гъбите от влагата

Най-добрият начин да го направите е като ги съхранявате в хартиен плик. Това няма да им позволи да се овлажнят.

5. Правилна грижа за авокадото

Полезен плод и прекрасна съставка към различни салати. Ако смятате да си заделите, трябва да знаете, че топлината кара авокадото да узрява по-бързо. За да го запазите по-свежо, го оставете в хладилник.

6. Третиране с оцет на малките червени плодове

За да предпазите боровинките, къпините и ягодите от разваляне, преди да ги сложите в хладилника, ги измийте с разтвор от 3 чаши вода и 1 чаша оцет. Това ще унищожи микробите, които се навъртат наоколо. Задължително трябва да изсъхнат преди да ги приберете в хладилника.

7. Преборете се с влагата при зеленчуците

Поставете кърпи или кухненска хартия при отделенията за зеленчуци в хладилника. По този начин ще предотвратите появата на влага, която иначе съдейства за по-бързото разваляне на зеленчуците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest