Екип от учени е създал наноантимикробен спрей, който ще поддържа свежестта на храната за по-дълго време. В спрея се съдържа растителен полифенол, който има ползи за човешкото здраве.
Само няколко секунди са необходими на наночастиците в спрея, за да образуват дебело покритие върху хранителния продукт, предпазвайки го от разлагане.
Така срокът на годност на много храни ще може да се удължи, без да се използват вредните консерванти. Най-полезно изобретението ще бъде за селскотопанската продукция, защото благодарение на него ще се изхвърлят по-малко плодове и зеленчуци.
Създателите на спрея казват, че освен да удължава трайността на храната, той може да я снабди и с някои полезни съставки.
Покритието ще е достатъчно стабилно, за да предпази насипни храни като плодовете, но при вече сготвени храни ще е неприложимо. При експерименти с ягоди и мандарини обаче е установено, че увеличава срокът им на годност с 28 дни.
Спреят съдържа полифеноли, които са метаболити на фотосинтезата, и имат антиоксидантни свойства. Те се съдържат в повечето растения и се продават като нетоксична хранителна добавка, известна с антиканцерогенните си свойства.
Изследователите са използвали химичните свойства на тези полифеноли, за да усъвършенстват своята технология на разпръсване.
В сравнение с конвенционалните методи за потапяне в специализирани покривни разтвори, тази техника на разпръскване може да покрива избраните области по-бързо. Спреят също така предотвратява кръстосаното замърсяване.
Коментари