Ежедневието днес е твърде напрегнато и обикновено покупките на хранителни продукти се правят от големите вериги магазини за цялата седмица. Тази практика поставя на дневен ред проблема със съхранението, особено на по-деликатните от тях - плодове и зеленчуци. Как се съхраняват зеленчуци в хладилника?
Какво да правим, за да се наслаждаваме дълго на пресни зеленчуци?
Най-удачният вариант е тези стоки да се купуват всеки ден и се взимат толкова, колкото ще се консумират веднага, за да не застояват и да се развалят.
Ако е невъзможно, трябва да се търсят продукти от пазарите или от производители от близки ферми и стопанства, където може да се избират на бройка. В големите вериги магазини обикновено се предлагат пакетирани зеленчуци и в пакета често попадат развалени или наранени бройки.
За да се съхраняват правилно зеленчуците, са необходими някои елементарни познания за тях. Най-напред трябва да знаем кои зеленчуци могат да издържат извън хладилника и къде е добре да се съхраняват и кои задължително трябва да са на ниска температура.
Хладилникът не е добро място за съхранение на доматите, краставиците, картофите, лука, магданоза, чесъна.
Задължително на студено се държат гъбите, броколите, спанакът и други.
Други като морковите, червеното цвекло, целината, краставиците могат да се държат както в сухо и хладно помещение, така и в отделението за зеленчуци в хладилника.
Свежите зелени подправки като магданоза, копъра, кориандъра, джоджена, девесила се съхраняват както цветята - натопени в чаша или буркан с вода.
Отделните зеленчуци се прибират в различен тип опаковки. Свежата салата се измива, отцежда от водата и се прибира в съд с похлупак.
Морковите се държат в найлонови торбички, но продупчени, за да има приток на въздух до съдържанието.
Гъбите не се мият и не се държат в найлон, защото потъмняват и се развалят бързо.
Краставиците също се мият преди непосредствената им употреба и се съхраняват в отделението за тях, защото не обичат студеното.
Броколи се съхраняват най-правилно, когато са увити в домакинско фолио.
За да узреят по-бързо недоузрелите зеленчуци, при тях се слага банан или ябълка.
Ако се съхраняват правилно и редовно се преглеждат, за да се изхвърлят загнили или омекнали зеленчуци, загубите ще се намалят значително, защото тези храни са от по-нетрайните.
Коментари