За родина на спанака се смята Персия, внесен е в Европа през XV в. От началото на XIX в. спанакът е често употребяван в интернационалната кухня. Яденето и приготвянето на спанак е лесно и просто, тъй като е вкусен както суров, така и сготвен. Може да се намери свеж, замразен или консервиран и лесно се включва в много ястия. Благодарение на разнообразието му, може да се сервира суров в сандвичи и салати или като добавка за суши, месо, риба или други зеленчукови ястия.
Отглеждане на спанак
Спанакът се засажда през пролетта, но най-рано в края на февруари. Добивите и качеството на продукцията спанак намаляват значително ако е по-късно засят. За пролетно производство площа се изорава и се наторява според културата, която ще се засее след спанака. Преди пролетните посеви земята се култивира на дълбочина 12-14 см и се наторява.
Сеитбата на спаначените семена може да бъде разпръсната на равна повърхност или редова. За предпочитане е редовата сеитба. Семената на спанак се засяват на 2-3 см. дълбочина. При големи площи сеитбата може да стане с редосеялка, на разстояние 20-25 см ред от ред. За 100 кв. м засята площ спанак са необходими 250-300 г семена, а на 1 декар - средно около 2-2, 5 килограма.
Добре вкоренените растения, образували 3-4 листа, понасят без повреди температури от порядъка на минус 8-10 градуса Целзий.
Състав на спанака
Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязо, витамин А и С, минерали и фибри. Една порция спанак съдържа 3 грама протеин. Листата на зеленчука са много богати на белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, РР и по-малки количества витамин К. Доказано е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват около половината дневна нужда от витамин С.
В спанака също се съдържат големи количества фолиева киселина, както и минерални вещества, най-добре представени от натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. Спанакът не съдържа холестерол и мазнини.
100 г спанак съдържа 23 калории, 70 мг натрий, 3 г протеини, 4 г въглехидрати, 20% желязо, 16% витамин С, 210% витамин А, 14% калций.
Видове Спанак
Спанак с плоски или гладки листа
Спанакът с плоски или гладки листа има ненабръчкани листа с продълговата форма. Вкусът му е по-мек от този на Савой. Този вид спанак се използва за консервиране или замразяване, както и за супи, бебешки храни и друг вид обработка.
Спанак Савой
Савой има сбръчкани, къдрави тъмнозелени листа. Грапавината е различна от плосколистият спанак, но вкусът е почти същият. Можете да намерите свеж савой в близкия магазин.
Спанак полу-савой
Напоследък много популярен е полу-савоя, който има леко къдрави листа. Те имат почти същата грапавина, не са по-лесни започестване от тези на обикновения савой. Обикновено се продават свежи, но се намират и в обработени храни.
Свеж спанак се намира през цялата година.
Избор и съхранение на спанак
Можете да намерите свеж, консервиран или замразен спанак в супермаркета. Най-добре е да избирате спанак със зелени, твърди листа и свеж мирис. Избягвайте наранени или петнисти листа.
Свежият спанак трябва да се изсуши и да се прибере в найлонов плик. Може да престои в отделението за плодове на хладилник 3 или 4 дни.
Кулинарна употреба на спанак
Желязото и калцият в растенията не се абсорбират лесно от тялото. Спанакът съдържа химикал наречен оксалиева киселина, която се свързва с желязото и калция и намалява приемането на тези вещества от тялото. За да по-добро приемане на желязо и калций, спанакът трябва да се яде заедно с храни богати на витамин С като портокалов сок, домати или цитрусови плодове.
Спанакът расте в песъчливи почви, така че трябва да се измива старателно преди консумиране. Пънчето трябва да се изреже. Разделете листата и ги сложете в голяма купа с вода. Измийте ги внимателно, като оставите пясъка да се утаи на дъното на купата. Извадете листата от водата, изплекнете купата и повторете процедурата докато листата са напълно чисти.
Ако ядете суров спанак, изсушете го напълно например като го подсушите с кухненска кърпа. Леко влажния спанак може да бъде готвен на пара или на микровълнова печка без да се добавя вода.
Със спанак можете да си приготвите страхотни рецепти като спаначена супа, крехко агнешко със спанак, ориз със спанак, класическа баница със спанак, сармички със спанак, спаначени кюфтенца и много други, които можете да намерите в сайта.
Варене на спанак
Сложете листата в голяма тенджера с вряща вода. Когато листата леко се свият, изстискайте ги от излишната влага. Този метод се използва за бързо готвене на спанак или за приготвяне на соте или плънка, и обикновено отнема 2-5 мин.
Приготвяне на спанак в микровълнова
Сложете измит, леко мокър спанак в чиния за микровълнова. Покрийте и гответе докато омекне (4-7 мин за 1/2кг спанак).
Готвене на спанак на пара
Ако мислите да готвите спанака на пара, не подсушавайте листата след като ги измиете. Запареният спанак може да бъде страхотна гатнитура и отнема само 5 до 10 мин.
• Направете спанака част от плана си По пет на ден
• Използвайте пресен спанак за вкусна, здравословна салата.
• Добавете други плодове или зеленчуци, заедно с любимия си дресинг за салата.
• Сложете нарязан спанак в лазаня или супа.
• Прибавете кисело мляко към нарязан спанак или спаначено пюре, за да си направите нискомаслена версия на сметана със спанак.
• Опитайте да опържите спанак със чесън, лук и нарязани червени чушки и ще получите цветна и вкусна гарнитура.
• Купете пакетиран спанак за по-бързи ястия.
Здравословни ползи от спанак
Спанакът е много здравословна и полезна храна. Консумирайки спанак въобще не бива да се тревожите за своите килограми, даже напротив - може да го включите в диета за отслабване. Спанакът е зареден с голямо количество флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали.
Различните хранителни вещества съдържащи се в спанака са силна защита срещу заболяванията. Зелените листа дават много сила и енергия на организма. Зеленолистният зеленчук е изключително полезен при хора, страдащи от анемия.
Спанакът помага за пречистването на тялото от вредните токсини, като същевременно го зарежда с редица витамини и минерали, включително богати дози бета-каротин. Стимулира зареждането на организма с хемоглобин, като допълнително го зарежда с кислород.
Спанакът е изключително полезен и със способоността си да подпомага работата на панкреаса и червата благодарение на високото съдържание на фибри и хлорофил.
Големите количества йод в състава му подпомагат работата на щитовидната жлеза. Подпомага работата на нервната система, което го прави особено важен зеленчук за хората, които са изложени на постоянни стресови ситуации.
Спанакът е богат на съединиения, които оказват значителна подкрепа на сърдечното здраве. Регулира нивата на лошия холестерол, а магнезият в него спомага за намаляването на високото кръвно налягане.
Полезен е при различни стомашно-чревни заболявания. Предпазва от опасния рак на дебелото черво. Фолиевата киселина, съдържащата се в спанака, предпазва от увреждане на клетките и ДНК мутации.
Вреди от спанака
Потенциален риск от консумацията на спанак има само при хора, които имат проявени алергии към желязото. Спанакът съдържа и оксалова киселина, която е напълно противопоказна при страдащи от бъбречна недостатъчност.
Освен вредна за бъбреците, оксаловата киселина има и някои други противопоказания. Тя пречи на усвояването на важните витамин А, калий, калций и желязо, на които е така богат спанакът.
Добрата новина е, че оксаловата киселина се разпада при термична обработка. За да избегнете вредните й ефекти, най-добре е да консумирате зеленчука термично обработен и да го ядете суров. Нещо повече - суровият спанак може да е източник на болестотворни бактерии като Листерия, Ешерихия коли или Салмонела. Това е още една причина задължително да го подлагате на термична обработка.
Разгледайте и другите ни изпитани рецепти за спанак.
Коментари