Спанакът може да си намери място на всяка една трапеза, може да бъде страхотна добавка и гарнитура към много блюда, от него се правят много вкусни салати и е сред едни от най-витаминозните зеленчуци.
Спанакът има висока хранителна стойност и е изключително богат на антиоксиданти. Той е голям източник на витамин А, витамин С, витамин К, витамин Е, магнезий, манган, фолиева киселина, бетаин, желязо, калций, калий, витамини В6 и В2, мед, белтъчини, фосфор, цинк, ниацин, селен и омега-3 мастни киселини. След този дълъг списък сами ще се обедите, че мускулите на Попай не са резултат на случайност.
Едва ли чувате за първи път, но много от продуктите, които ежедневно употребяваме в нашата кухня губят част от хранителната си стойност, витамините и минералите си след замразяване, термична обработка и консервиране. Оказва се, че със спанак нещата не стоят така, а точно обратното.
Замразеният спанак може да бъде много по-питателна храна, отколкото пресният. Интересен факт е, че той губи голяма част от полезните си съставки, когато се съхранява при стайна температура и дори в хладилника.
Представете си колко време той е стоял от момента, в който е набран до излагането му върху търговските щандове. По принцип спанакът се замразява почти веднага след неговото набиране, а това е и тайната на неговата по-голяма полезност.
Учени са доказали, че пресният спанак губи 100 процента от своята аскорбинова киселина за по-малко от четири дни. А този, който е за замразяване минава през фабрична обработка часове след като е набран, по този начин в него остават по-големи количества витамин С. Независимо дали е замразен, или пресен и в двата вида спанак съдържанието на витамин А не се променя.
Въпреки че можете да използвате пресен спанак в почти всяка рецепта в която се изисква замразен, то обратното не винаги е вярно. За това яжте спанак независимо под каква форма е той, това със сигурност няма да ви навреди, защото той е на едно от първите места по полезност сред зеленчуците.
Коментари