Натрият и калият са елементи, участващи в процесите на регулиране на кръвното налягане. Натрият участва и в контрола върху работата на нервите и мускулите, предотвратява изтощенията и слънчевите удари през горещините. Организмът ни го получава главно от готварската сол и съединенията на натрия. Недостиг на натрий в организма е рядко явление, защото възможностите да си го доставим с храната са неизчерпаеми.
Колко ценен е този елемент?
Натрият е важен за организма заради способността му да поддържа кръвния поток. Той помага за доставяне на повече кръв към мускулите, които работят. Полезен е и при транспортирането на ценни вещества с хранителна стойност в тях.
Храни, които са богати на натрий
Чрез млякото и неговите продукти организмът ни в най-голяма степен се снабдява с натрий. Има го в синьото сирене, козето сирене, кравето сирене, кашкавала. 100 грама хляб или продукти от тесто доставят половината дневна нужда от натрий. От месата и техните производни - пушените храни от рода на пушена сьомга, пушена сланина, пушена наденица и други са с най-високо количество натрий.
Необходима дневна доза и прекомерно приемане на натрий със солените продукти
Препоръчителната за организма доза натрий на ден е 2400 милиграма или това се равнява на 1 чаена лъжица сол. Всъщност приемаме много повече. Изненада е, че по-голямата част от солта идва не от соленето директно със сол, а скрито, чрез готовите храни. За кого е важно да се съобразява най-много с това колко натрий приема?
Ако намалим приема на натрий, това ще помогне за понижаване на кръвното налягане и ще елиминира опасността от сърдечни заболявания. Затова хората с високо кръвно трябва да се особено внимателни със солта. При тях има повишена опасност от заболявания на сърцето и бъбреците.
Храните, които са богати на сол, карат тялото да задържа допълнително вода в опит да балансира натрия в организма. Това пречи на отслабването, нещо повече, води до затлъстяване. Затова някои храни трябва да се избягват напълно или поне да се ограничи силно консумацията им.
Консервирана супа
Всички видове консервирани супи са силно солени. В една супа може да има повече сол, отколкото е цялата дневна норма.
Консервирани зеленчуци
Големи количества сол се добавят, за да се запазят зеленчуците за по-дълго време, а това ги прави вредни. Замразените и пресните зеленчуци са по-добрата опция.
Спагети и доматен сос
Всички консервирани домати са пълни със сол. По-добре да се откажете от зеленчуците извън сезона, отколкото да консумирате консервирани.
Сос за барбекю
Освен че тези храни са пълни с натрий, готовите сосове съдържат високофруктозен сироп от царевица и други преработени съставки.
Това, което трябва да се избягва, са преработените храни. Пресните продукти, както и пълнозърнестите са тяхната алтернатива.
Коментари