Рибните консерви са любими на много хора, освен това те са много удобни, тъй като не се налага да се приготвя рибата на фурна или на тиган и цялото жилище да се пълни със специфична миризма.
Рибните консерви са много полезни за здравето, тъй като съдържат риба, а тя спомага за нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. Това се дължи на омега 3 мастни киселини, които се съдържат в рибата.
Най-много Омега 3-мастни киселини има в мазната риба. Много полезни в това отношение са сьомгата, пъстървата, сардините, а също така и рибата тон, но в нея мастните киселини са в по-малко количество.
Най-полезни са консервираните риби, но не в зехтин или в олио, а в собствен сос. Рибата съдържа много малко холестерол, затова е много полезна за организма. А когато е в консерва, това я прави удобна за консумация по време на пикник и дори в офиса.
Консервираната риба е много лесна за консумация, тъй като е обработена така, че костите й са достатъчно меки, за да могат да се консумират.
Когато изяждате рибата заедно с костите, запълвате липсата от калций в организма си. Сто грама консерва от риба е равна на една чаша прясно мляко по състав на калций.
Не забравяйте обаче, че в консервите се съдържа голямо количество сол, каквато при прясно приготвената риба няма. Това ги прави опасни за здравето при прекаляване с консумацията.
Честото хранене само с консерви не е полезно за организма. Заради продължителната топлинна обработка храната губи част от свойствата си, а заради добавянето на консерванти ползата й за здравето намалява.
Топлинната обработка обаче не се отразява върху съдържанието на Омега 3-мастни киселини, така че спокойно може да хапвате рибни консерви, без обаче да прекалявате.
При честа употреба на рибни консерви са възможни алергични реакции, ако сте предразположени към хранителни алергии.
Коментари