Люти чушки Каролина Рийпър са вид чушки, които се считат за най-лютите в света. Те са хибрид между чушки Хабанеро и чушки Нага, които са също много люти. Лютостта на чушките се измерва в единици Сковил (Scoville Heat Units - SHU), които показват колко капсаицин има в тях. Капсаицинът е химическо вещество, което предизвиква остър и парещ вкус в устата. Според Книгата за рекорди на Гинес, средната лютивина на чушките Каролина Рийпър е 1 641 183 SHU, което е около 200 пъти по-люто от чушките Халапеньо и около 400 пъти по-люто от табаско соса. Най-лютата измерена чушка Каролина Рийпър е достигнала 2 200 000 SHU, което е почти същото като полицейския спрей за самозащита.
Чушките Каролина Рийпър – как да ги познаем
Чушките Каролина Рийпър имат малък и извит плод, който може да бъде червен или жълт. Те имат дължина от 2, 5 до 7, 6 см и ширина от 2, 5 до 5, 1 см. Имат характерна форма, която прилича на опашка на скорпион или на сърце. Те имат гладка или набраздена повърхност, която може да има малки бели точки, месеста и сочна среда, която съдържа много семена. Ароматни са и с първоначално сладък вкус, който скоро след поглъщане се превръща в силен и огнен.
Чушките Каролина Рийпър са развъдени в САЩ от Ед Къри. Той е започнал да експериментира с различни видове чушки през 80-те години на миналия век, като е търсил най-лютата чушка в света. Създал е чушката Каролина Рийпър през 2004 година, като е кръстосал чушки Хабанеро и Нага. Къри регистрирал чушката Каролина Рийпър като запазена марка през 2012 година, а през 2013 година тя е призната от Книгата на рекордите на Гинес за най-лютата чушка в света. Той е избрал името Каролина Рийпър, защото чушката е отгледана в Южна Каролина и защото рийпър означава жътвар или смърт.
Чушките Каролина Рийпър се отглеждат предимно в САЩ, но също така и в други страни като Мексико, Китай, Индия, Австралия. Популярни са сред любителите на лютото, които искат да предизвикат себе си или да се забавляват. Използват се за приготвяне на сосове, маринати, салати, супи, пици, бурито, чипс. Продават се в сухо, консервирано или свежо състояние и се предлагат и като съставна част на бонбони, шоколад, сладолед и дори бира.
Как се отглежда - завъждане, засаждане, грижа
Чушките Каролина Рийпър се отглеждат подобно на други видове чушки, но изискват повече топлина, светлина и влага. Те се завъждат от семена, които се поставят в саксии с хумусна почва и се държат на топло и светло място. Семената се поливат редовно, но не прекалявайте.
Разсаждат в градината или в по-големи саксии лютите чушки, когато растенията имат поне 4-5 листа. Засадете ги на разстояние от около 60 см едно от друго и на слънчево и защитено място. Поливат се често – поне веднъж дневно. Подхранват се с органични торове като компост. Те се защитават от болести и вредители с биологични препарати като чеснов разтвор. Берат се, когато плодовете достигнат пълна зрялост и имат ярък цвят. Съхраняват се на хладно и сухо място или се консервират.
Други приложения на Каролина Рийпър
Чушките Каролина Рийпър имат освен кулинарно и друго приложение. Те се използват за медицински и козметични цели, защото имат антибактериално, противовъзпалително, антиоксидантно и болкоуспокояващо действие. Характерно при тях е, че съдържат витамини А, C, E, B6, калий, магнезий, желязо. Свръхпикантните плодове могат да помогнат при:
Простуда и грип - стимулират имунната система, разчистват дихателните пътища и намаляват температурата.
Запек - подобряват храносмилането, увеличават метаболизма и предотвратяват запек.
Болки в мускулите и ставите - облекчават болката, намаляват възпалението и подобряват кръвообращението.
Кожни проблеми - тлекуват рани, изгаряния, ухапвания, акне.
Проблеми с косата и ноктите - подсилват косата и ноктите, предпазват ги от счупване и цъфтеж и им придават блясък.
Чушките Каролина Рийпър се използват и за други цели, като:
Самозащита - те се превръщат в спрей, който може да ослепи и да извика силна болка при нападателя.
Изследване - те се използват за тестване на реакцията на човешкия организъм на екстремна лютивина и за разработване на нови видове чушки.
Забавление - те се използват за организиране на състезания, предизвикателства и шеги, свързани с консумирането на чушките.
Ползите от лютото
Лютото може да има положителен ефект върху здравето и настроението, ако се консумира умерено и разумно. Някои от ползите от лютото са:
- Подобрява апетита и храносмилането - лютото стимулира секрецията на слюнка и жлъчни сокове, което помага за разграждането и усвояването на храната. То също така увеличава метаболизма и изгарянето на калории, което може да спомогне за контролиране на теглото.
- Повишава имунитета и предпазва от инфекции - лютото активира имунната система, която се бори с бактерии, вируси и гъбички. То също така има антибактериално и противогъбично действие, което предотвратява развитието на инфекции в устата, гърлото и стомаха.
- Стимулира кръвообращението и сърдечно-съдовата система - лютото разширява кръвоносните съдове и подобрява притока на кръв към различните органи и тъкани. То също така намалява кръвното налягане и холестерола, което намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.
- Облекчава болката и възпалението - лютото блокира сигналите за болка, които се изпращат от нервите към мозъка. То също така намалява възпалението, което е причина за много болезнени състояния като артрит, главоболие, мигрена.
- Подобрява настроението и психиката - лютото повишава нивото на ендорфини и допамин, които са хормони на щастието и удоволствието. То също така намалява нивото на стрес и депресия, които са свързани с ниско самочувствие и тревожност.
Потенциални вреди от хапването на Каролина Рийпър
Лютото може да има и негативен ефект върху здравето и настроението, ако се консумира прекомерно или неразумно. Някои от вредите от лютото са:
- Предизвиква остри и хронични болки в устата, гърлото, стомаха и червата
- Предизвиква алергични реакции и интолерантност. Някои хора са алергични или интолерантни към капсаицина или други съставки на лютите чушки. Те могат да изпитат симптоми като сърбеж, уртикария, оток, затруднено дишане, гадене, повръщане, диария. Тези симптоми могат да бъдат леки или тежки, в зависимост от степента на алергията или интолерантността. Ако се появят такива симптоми, трябва да се прекрати консумацията на люто и да се потърси медицинска помощ;
- Повишава риска от рак на устата, гърлото и стомаха. Според някои изследвания, консумацията на много люто може да повиши риска от развитие на рак на устата, гърлото и стомаха. Това се дължи на факта, че капсаицинът може да повреди ДНК-то на клетките на тези органи и да стимулира образуването на канцерогенни вещества. Особено висок е рискът при хора, които консумират люто заедно с алкохол или тютюн, които също имат канцерогенно действие;
- Нарушава съня и психиката. Консумацията на люто преди лягане може да наруши съня и да предизвика кошмари, безсъние или прекъсване на съня. Това се дължи на факта, че капсаицинът повишава телесната температура и сърдечната честота, което води до по-голяма активност на мозъка и нервната система. Това може да има отрицателно въздействие върху психиката и настроението, като може да предизвика раздразнителност, депресия или агресия.
Препоръчителна консумация на чушки Каролина Рийпър
Чушките Каролина Рийпър са изключително люти и могат да предизвикат силна болка и дискомфорт при консумирането им. Затова е препоръчително да се консумират много умерено и разумно, като се спазват някои правила и предпазни мерки. Някои от тях са:
- Да се консумират само малки количества от чушките или от продукти, които ги съдържат, като сосове, маринати;
- Да се консумират заедно с други храни, които могат да намалят лютивината, като хляб, ориз, картофи, млечни продукти, мед;
- Да се консумират само ако човек е здрав и няма проблеми с храносмилането, сърдечно-съдовата система, диабет или алергии;
- Да се консумират само ако човек е подготвен психически и физически за изживяването, което може да бъде много интензивно и неприятно;
- Да се избягва контакт на чушките или на продукти, които ги съдържат, с очите, кожата, носа, устата или други чувствителни части на тялото, защото може да предизвикат обриви, раздразнения, отоци;
- Да се носят ръкавици и очила при обработване на чушките или на продукти, които ги съдържат, за да се предпази от случайно изпускане или разпръскване на капсаицин;
- Да има под ръка вода, мляко, хляб или други храни, които могат да помогнат при облекчаване на болката и горенето в устата и гърлото;
- Да се избягва консумирането на алкохол, кафе, цигари или други вещества, които могат да подсилят лютивината или да влошат състоянието;
- Да се потърси медицинска помощ, ако се появят симптоми на алергична реакция, тежко възпаление, задух, гадене, повръщане, кръвоизлив, сърдечен пристъп или други сериозни проблеми.
Чушките Каролина Рийпър са предназначени за хора, които обичат да се предизвикват и да се забавляват с лютото. Те са изключително люти и могат да имат негативни последствия за здравето и настроението, ако се консумират прекомерно или неразумно. Затова е важно човек да бъде внимателен и отговорен при консумирането им и да спазва препоръчителните дози и предпазни мерки.
Интересни факти за лютите чушки Каролина Рийпър
Чушките Каролина Рийпър са много любопитни и забавни растения, които крият много интересни факти и истории. Ето някои от тях:
Създателят на чушките Каролина Рийпър Ед Къри е бивш наркоман и алкохолик, който се е излекувал с помощта на лютото. Започнал е да се занимава с чушки, за да си намери нова страст и смисъл в живота. Посветил е живота си на търсенето на най-лютата чушка в света и на разпространението на любовта към лютото. Основал е компанията Пъкербът Пепър Компани, която продава семена, сосове, маринати и други продукти от чушки Каролина Рийпър и други видове чушки. Дарил е част от печалбата си на благотворителни организации, които се занимават с лечението на наркомани и алкохолици.
Чушките Каролина Рийпър са предизвикали много състезания, предизвикателства и шеги, свързани с консумирането им. Най-големият фестивал в света, посветен на чушките въобще, се провежда всяка година в Южна Каролина. Най-голямата му атракция е състезанието за ядене на чушки Каролина Рийпър. Участниците трябва да изядат колкото се може повече люти чушки за определено време, като издържат на болката и паренето. Победителят получава огромна парична награда и позлатен трофей във формата на чушка Каролина Рийпър.
Коментари