Лютите храни за любими на милиони хора по цял свят. Лютото прави ястията още по-вкусни, но освен това има и редица ползи за организма. Доскоро се смяташе, че лютото е вредно, но се оказва, че ползите са много повече.
Лютото действа на организма ни по много различни начини. Лютите храни подобряват циркулацията на кръвта в тялото и намаляват кръвното налягане. Полезно е за сърдечно-съдовата система. Лютото повишава имунитета и предпазва от възпаления. Много проучвания сочат, че редовното консумиране на къри и чили понижава риска от ракови заболявания.
Лютите храни подобряват храносмилането, тъй като увеличава кръвотока към стомаха, което влияе пряко върху процесите на храносмилането. Капсаицинът в лютите чушки убива Хеликобактер пилори – бактерията, която причинява язва на стомаха.
Лютото подобрява дишането и действа като отлично отхрачващо средство и се смята, че може да помогне на хора с бронхит, синузит, астма и други респираторни проблеми.
Според някои изследвания лютото помага за облекчаване на артритните болки. Капсаицинът е много полезен и при грип и настинка, защото кара тялото да се поти повече. Лютите храни подобряват и настроението, защото покачват нивата на серотинин и ендорфин – хормоните, отговарящи за доброто настроение.
Разбира се, всички тези действия на лютото важат за умерена консумация, защото в големи дози може да има неблагоприятен ефект.
Коментари