Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как влияе лютото на простатата

Как влияе лютото на простатата

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716721
Как влияе лютото на простатата

Няма доказателства, че лютото действа директно на простата. Доказано е обаче, че лютите храни могат да раздразнят пикочния мехур. Той е близо до простатата и когато имате простатит или възпаление на простатата, това може да повлияе на начина, по който уринирате.

Докато лютите храни не засягат простатата директно, допълнителното дразнене на пикочния мехур може да усложни състоянието и и да утежни главните симптоми на заболяването.

Ако забележите повече проблеми след ядене на такива люти, пикантни или кисели храни, тогава трябва изобщо да ги избягвате.

Капсацинът и ракът на простата

Капасцинът е съставката, която прави чушките люти. Учените предполагат, че той също кара клетките на рака на простатата да се „самоубият” - според направени проучвания. Тестовете показват, че капсаицинът задейства 80% от клетките, за да стартира процеса, водещ до клетъчна смърт.

Американското изследване в списанието Cancer Research също установява, че туморите, лекувани с капсаицин, са по-малки. А британски експерти по простатата казват, че капсаицинът може да е в основата на бъдещо лекарство.

В проучване изследователите от Медицинския център Cedars-Sinai са изследвали мишки, които са били генетично модифицирани, за да имат човешки клетки от рак на простатата. Те получили доза екстракт от лют пипер, еквивалентна на мъж от 90 кг, приемащ 400 милиграма капсаицин три пъти седмично (между три и осем пресни люти чушки). В проучването капсаицинът драстично забавя развитието на туморите на простатата.

Люто

Нормалните клетки преминават през постоянен процес, при който милиони умират всяка секунда - процес, наречен апоптоза - докато се произвеждат още милиони, за да се запазят числата същите. Но раковите клетки избягват този процес и „избягват“ апоптозата, като мутират или дерегулират гените, които участват в програмирано клетъчно самоубийство.

Смята се, че капсаицинът увеличава количеството на някои протеини, участващи в процеса на апоптоза. Капсаицинът също намалява количеството на специфичен за простатата антиген (PSA), протеин, който често се произвежда във високи количества от тумори на простатата.

На този етап учените все още не знаят как, ако изобщо капсацинът може да помогне на мъжете с рак на простатата. Трябва, първо, да се намери начин да се извлече капсаицин и да се предостави като лекарствено лечение.

Учените предупреждават мъжете да не прекаляват с консумацията на люти чушки, тъй като яденето на твърде много люто е свързано с рак на стомаха.

Засега, ако мъжете с рак на простатата искат да подобрят диетата си, трябва да избягват мазни храни, да ядат по-малко червено и преработено месо, да увеличат приема на риба и да се наслаждават на богата и изобилна гама от плодове и зеленчуци всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest