Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкото тяло, която има способността да се регенерира, когато е увредена. Той изпълнява много важни функции, включително подпомага усвояването на мазнините и хранителните вещества, производството на енергия, регулиране на хормоните на щитовидната жлеза и детоксикация на организъма. Доказано е, че някои храни, витамини и добавки могат да бъдат полезни за укрепване на черния дроб.
Според канадски учени, работещи в сферата на естественото хранене лютите храни помагат за детоксикация и прочистване на черният дроб. Слабо пикантните храни като цвекло, броколи, брюкселско зеле, карфиол, джинджифил, хрян, горчица, лук, ряпа са доста подходящи за тази цел.
Подобно влияние имат и пикантните подправки и билки, като босилек, дафинов лист, черен пипер, кимион, копър, риган и розмарин.
Всички знаем, че лютите чушки съдържат витамин С, който е мощен антиоксидант и действа като клещи за свободните радикали, като подпомага заздравяването на черният дроб.
Витамин С стимулира също така производството на вещества в жлъчката, която пък му помага в процеса на усвояване на мазнините. Ако черният дроб е увреден, то препоръчителната дневна доза витамин С е от 3000 до 10 000 милиграма дневно т.е. лютото е доста полезна алтернатива.
Пролетта е най-подходящото време да се направи едно бързо прочистване на черния дроб. Той може да се окаже най-натовареният от всички органи, който страдат от поглъщането на прекалено много мазнини и химикали, а както всички знаем това се случва точно през зимата.
Когато има застой на енергия в черния дроб, то енергийният поток в цялото тяло е засегнат, което води до множество емоционални и физически проблеми.
За да се стимулира потока на енергия в него се препоръчва яденето на пикантни и люти храни, които се оказват доста подходящи за това.
Коментари