Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреден ли е черният пипер

Вреден ли е черният пипер

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Вреден ли е черният пипер

При готвенето черният пипер се използва широко под всякаква форма: като меланж, под формата на зърна и прах. Ярката му миризма се задържа достатъчно дълго. Пиперът е особено добър, когато се добавя към месни и рибни ястия. Готвенето с черен пипер е гарант за вкусно и ароматно блюдо. А добавянето му към спагети със сос, пиле със зеле, агнешко със спанак, свинско с ориз, телешко с картофи си е класика.

Подобрявайки вкуса на храната, черният пипер тихо предлага големи ползи за организма. Черният пипер е приятна подправка, но дали крие тъмни тайни?

Вреден ли е черният пипер?

Истината е, че при някои хора може да предизвика неприятности. При хора, които имат проблеми с черния дроб, черният пипер не е препоръчителен.

Черният пипер е противопоказен и за хора, които страдат от заболявания на пикочните пътища. Черният пипер е подправка, която действа раздразващо върху лигавицата на стомаха.

Дори абсолютно здрав човек може да получи неприятни усещания в хранопровода след консумация на ястия, които са подправени с черен пипер.

Черният пипер е вреден за хора, които имат гастрит или язва – за тях консумацията на черен пипер може да се окаже критична.

При консумацията на тази подправка и последващото дразнене на лигавицата на стомаха съществува вероятна възможност за кръвоизлив.

Последствията от тази реакция при хора с гастрит и язва са трудно предсказуеми. В някои случаи черният пипер може да окаже негативно въздействие върху репродуктивната система.

Неприятното в тази ситуация се крие във факта, че трудно може да се разбере какво причинява отрицателният ефект и хората продължават щедро да поръсват ястията си с черен пипер.

За да се намали вредата от черния пипер, трябва да се използва с мярка тази подправка, която дава неповторим вкус на ястията. Не се препоръчва прекомернат употреба.

Трябва да се знае, че не може щедро да поръсвате всяко ястие с черен пипер, без да се замисляте за евентуалните негативни ефекти от прекаляването с подправката.

Черният пипер има и много полезни свойства, но хората, които имат проблеми със стомаха, трябва да се отнесат предпазливо към консумацията му.

Способността на черния пипер да има терапевтичен ефект го прави най-полезната от всички подправки.

Ползи от черния пипер

Черен пипер

- подобрява апетита;

- стимулира производството на храносмилателни ензими;

- притежава ясно изразено антибактериално свойство;

- естествен антиоксидант;

- подобрява кръвообращението, което има положителен ефект върху - дейността на сърцето и мозъка;

- предотвратява развитието на злокачествени тумори;

- има аналгетични свойства;

- той е отлично отхрачващо средство;

- поради способността си да разрежда кръвта, той предотвратява - образуването на кръвни съсиреци;

- понижава холестерола;

- стимулира сексуалната активност.

Действа върху производството на ендорфини (хормонът на "щастието") и серотонин - хормон, отговорен за много функции в организма, включително имунитет и добър сън.

Въпреки това не можем да не споменем и някои вреди от консумацията на черен пипер. В случай че още не сте употребявали тази подправка, или пък се хващате, че я използвате в големи количества, трябва да сте наясно какво да очаквате.

Странични ефекти от черния пипер

Вреди върху стомаха

Проучванията показват, че черният пипер може да причини нараняване на стомашната лигавица. Човек употребявал черен пипер, показва симптоми на стомашно кървене. Дългосрочната безопасност на подправката се нуждае от допълнително проучване.

Пиперинът в черения пипер може да остави остър, "изгарящ" послевкус. Въпреки че това е само характеристика на черния пипер, консумацията му в излишък може да остави подобно усещане за парене в гърлото и стомаха.

Промяна в усвояването на лекарства

Черният пипер насърчава усвояването на определени лекарства. Те включват тези, които засилват чернодробния метаболизъм и антихистамини, които се борят с алергиите.

Пиперинът играе ролята на биогенизатор в абсорбцията на лекарството. Въпреки че това може да бъде от полза, ако дадено лекарство се абсорбира слабо, това може също да доведе до прекомерна абсорбция на някои лекарства до опасно високи нива.

Не се препоръчва при бременност

Бременните трябва да внимават с черния пипер

Научната общност не препоръчва употребата на черен пипер от бременни жени и кърмачки, тъй като подправката може да причини киселини или парене.

Може да повлияе на фертилитета при мъжете

Пиперинът може да повлияе и на мъжката плодовитост. При проучване върху плъхове, съединението е установено, че уврежда сперматозоидите. Повишава концентрацията на вредни радикали в епидидимиса (канал в мъжката репродуктивна система, където се съхраняват сперматозоидите).

Може да причини зачервяване на кожата

Има ограничени изследвания в този аспект. Изследване посочва, че космоперинът, съединение, изолирано от черен пипер, причинява зачервяване на кожата поради съдово задръстване (когато съдовата тъкан се напълни с кръв и други течности). Това е придружено и от усещане за изтръпване на кожата.

Може да ви накара да кихате

Това може да не е сериозен страничен ефект на черния пипер, но е важно да го знаете. Пиперинът в черен пипер е дразнител. Вдишването на миризмата на черен пипер може да раздразни нервните окончания в носната лигавица. Това ви кара да кихате, тъй като носът иска да отдели дразнителя.

Черният пипер може да бъде популярна и често срещана съставка в повечето ястия. Но е важно да знаем кога да си го спестим - тъй като някои от страничните му ефекти могат да бъдат тежки.

Запомнете!

Черният пипер, приеман в разумни количества - около 1-2 щипки, е здравословен. Макар че прекаляването с него е малко вероятно (предвид неговия остър вкус), това може да доведе до проблеми. Следователно, придържайте се към нормалните количества храна.

Бременни или кърмещи жени и всички, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт или плодовитостта, трябва да стоят далеч от черния пипер. Също така им препоръчваме да се консултират с лекаря си.

Обърнете внимание, че не е изключена и индивидуална непоносимост към черния пипер, така че ако употребявате подправката за пръв път, бъдете внимателни следете реакциите на тялото си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#180192
Потребител#180192
Чер пипер: Понижава риска от рак, спомага храносмилането и отслабването, облекчава подутия корем и газовете, благоприятства метаболизма, а отскоро се откри и неподозиран ефект върху мозъка. Препоръчителната доза от една чаена лъжичка дневно върши чудеса. Загрява при настинка! Опасен е понякога ако се вдишва праха му, а също при проблеми с храносмилателния тракт.
Според изследване проведено от Раковия център на университета в Мичиган, едно от основните активни съединения на пипера - пиперина, е способно да възпре развитието на туморни образувания. При комбинацията му с антитуморното съединение на растението куркума - турмерик, неговите противоракови свойства се повишават значително.
24.12.2017 08:54
С.
С.
И какви са "полезните" му свойства, защо не сте довършили статийката?
03.02.2014 00:22
4
1
1
Покажи всички подкоментари