Черният пипер се добавя в почти всяка рецепта при приготвянето на предястия, основни ястия и салати. Черният пипер е подправка, която използваме в ежедневната диета и редица от нас я обожават, но не знаят със сигурност за неговата полза за нашето здраве.
Здравословните ползи от черния пипер са редица:
• намаляване на симптомите на респираторни заболявания;
• настинки;
• запек;
• лошо храносмилане;
• анемия;
• импотентност;
• заболявания на зъбите;
• диария;
• сърдечни заболявания.
Черният пипер са всъщност плодовете от едноименното растение, което се използва както за подправка, така и за лекарство.
Химическата съставка пиперин, която има в черния пипер, дава спецификата на тази подправка.
Черният пипер произхожда от Индия, а още от древни времена е една от подправките, търгуващи се по света. Благодарение на неговите антибактериални свойства, пиперът се използва като естествен консервант на храните. Представлява богат източник на манган, желязо, калий, витамин С, витамин К и фибри.
Други здравословно ползи:
• Черният пипер подобрява храносмилането и елиминирането на токсини от тялото - подправката увеличава отделянето на хлороводородната киселина в стомаха и по този начин се улеснява храносмилането. Правилното храносмилане е важно, за да се избегнат появата на диария, запек и стомашни спазми. Черният пипер спомага за предпазването от чревни газове, а когато се включи в диета спомага изпотяването и уриниране, елиминиращи токсините от тялото.
• Успешно помага при настинка и грип - Черният пипер е добър при лечение на респериторни заболявания, настинки и грип. Благодарение на неговите силни противовъзпалителни свойства той има отхрачващото действие. Спомага за разграждането на тлаката и изхвърлянето й от организма. Помага на хора, които имат проблеми със синусите и хрема.
• Ускорява загубата на тегло - външната кора на черният пипер спомага при разграждането на мастните клетки. Така, че храната подправена с черен пипер е съюзник на отслабването.
• Когато мастните клетки са разградени на основни съставни части, те лесно могат да се ползват в организма при множество процеси и ензимни реакции.
Коментари