Мурсалският чай е обявено за едно от най-здравословните чудеса на света. Една чаша от него може да подсили неимоверно имунитета. Тя прави организма по-силен и по-устойчив на всички болести. Той е идеалната билка през зимния период.
Освен мощен имуностимулатор, мурсалският чай спомага забавянето на стареенето на клетките. Той нормализира кръвното налягане и предпазва от инфаркт и инсулт. Прочиства тялото от токсините и бори чернодробните и бъбречни заболявания.
Мурсалският чай има благотворно действие върху дихателната, ендокринната и сърдечно-съдови системи. Той действа противораково и укрепващо на целия организъм. Смята се, че носи дълголетие и стимулира потентността при мъжете. Поради това на някои места може да се срещне като българската виагра.
Мурсалският чай се бере по време на цъфтежа, през месеците юни и юли. Той има жълти цветове и силен аромат. Използваемите части са надземните. За да бъдат лечебните отвари пълноценни, билката трябва да бъде изсушена добре на цели стръкове до светлозелен цвят.
Днес мурсалският чай е вписан в Червената книга на България. Въпреки това има голям брой хора, които събират или отглеждат билката. Някои дори разполагат със собствени плантации и пълноценно се наслаждават на всички ползи, които носи тази невероятна билка на млади и стари.
Лечебната рецепта, която се приготвя с мурсалски чай има няколко близки разновидности. Тя обаче е достатъчна, за да се справи с безброй проблеми и заболявания.
Познавачите препоръчват 20 стръка мурсалски чай да се варят 5 минути в 4 литра вода. Оставя се да изстине, след което се пие като лекарство 15 минути преди всяко хранене, три пъти на ден. Не се подслажда.
Друг вариант е 3 с.л. от билката да се сварят в литър вода. Полученото отново се разпределя за три пъти на ден.
Друга изпитана рецепта с мурсалски чай може да се прилага сутрин и вечер. За целта 1 стрък от него се вари в 250 мл вода.
А за удоволствие - по всяко време може да си приготвите ароматен чай от мурсалски чай.
Коментари